Campus

Zeker een Delftenaar!

Je zit aan tafel bij het kerstdiner van de Verenigde Naties of iets anders formeels. ,,Zeker een Delftenaar”, wordt duidelijk gefluisterd. Je glimt van trots, je wordt herkend.

Maar enkele fluisterwoorden later besef je waar de opmerking vandaan komt: die vork in je rechterhand, de servet naast je bord. De wereld ligt aan je voeten, maar respect, ho maar. Geen nood, Delta weet raad en brengt de basisbeginselen van de Delftse kerstdineretiquette.

1. Een vrouwelijke date zit altijd links. Een snelle analyse geeft dat bij een volledig bezette tafel altijd links, rechts en tegenover je iemand van het andere geslacht zit. Dat kan slechter.

2. Ga pas eten nadat de gastheer of -vrouw begonnen is. Uitzondering: als het gerecht snel koud kan worden of als het donuts zijn.

3. Je gebruikt het bestek van buiten naar binnen. Messen rechts en vorken links. Alleen een vismes ligt links.

4. Meestal staan er drie glazen voor je: een groot wijnglas voor rode wijn, een klein wijnglas voor witte en een glas voor water. Het zou ongepast zijn om je eigen meegenomen 0,7 liter bierpul meteen op tafel te zetten. Doe dit als het kan ongemerkt gedurende de maaltijd.

5. Leer je tafelgenoten kennen, maar let wel: een man wordt altijd voorgesteld aan een man. De etiquette schrijft echter geen limiet voor aan het aantal vrouwen dat aan een man voorgesteld kan worden, dus%

6. Ondanks dat het bijna altijd gezegd wordt is ‘eet smakelijk’ absoluut verboden. Beter is ‘een plezierige maaltijd’ of bij de volgende gang ‘een prettige voortzetting’.

7. Als je zelf gastheer of gastvrouw bent: maaltijden vanaf de linkerkant serveren en dranken vanaf de rechterkant.

8. Nooit je ellebogen op tafel neerzetten, ook al is het om te stiften.

9. Om te voorkomen dat de kok zich beledigd zal voelen: proef altijd eerst het eten voordat je het voorziet van peper en zout. Proef voor het toevoegen van peper en zout ook voorzichtig de peper en zout, het blijft Delft.

10.Als je de tafel moet verlaten, laat dan nooit je servet op je stoel liggen. Het is bijgeloof dat iemand dan nooit meer op die stoel zal plaatsnemen.

11. Als er brood bij de maaltijd is, dient dit altijd gebroken te worden. Als je dan ook nog met Lucas, Marcus, Andreus en Philippe aan tafel zit, is het wel een hele bijzondere maaltijd.

12. Je toont je waardering door bij elke nieuwe gang ‘dank je wel’ te zeggen. Niet ‘lekker bezig poppedop’.

13. Drink niet te veel alcohol. Dit is simpelweg een moeilijke regel.

14. De Amerikanen mogen bij het eten van erwten geen gebruik maken van hun mes, alleen hun vork. Wij Europeanen kunnen echter zoveel erwten op een vork metselen als we willen.

15. Achteraf drink je op je gemak een kop koffie en pas dan kan er ook gerookt worden.

16. Alev is altijd een optie.

Je zit aan tafel bij het kerstdiner van de Verenigde Naties of iets anders formeels. ,,Zeker een Delftenaar”, wordt duidelijk gefluisterd. Je glimt van trots, je wordt herkend. Maar enkele fluisterwoorden later besef je waar de opmerking vandaan komt: die vork in je rechterhand, de servet naast je bord. De wereld ligt aan je voeten, maar respect, ho maar. Geen nood, Delta weet raad en brengt de basisbeginselen van de Delftse kerstdineretiquette.

1. Een vrouwelijke date zit altijd links. Een snelle analyse geeft dat bij een volledig bezette tafel altijd links, rechts en tegenover je iemand van het andere geslacht zit. Dat kan slechter.

2. Ga pas eten nadat de gastheer of -vrouw begonnen is. Uitzondering: als het gerecht snel koud kan worden of als het donuts zijn.

3. Je gebruikt het bestek van buiten naar binnen. Messen rechts en vorken links. Alleen een vismes ligt links.

4. Meestal staan er drie glazen voor je: een groot wijnglas voor rode wijn, een klein wijnglas voor witte en een glas voor water. Het zou ongepast zijn om je eigen meegenomen 0,7 liter bierpul meteen op tafel te zetten. Doe dit als het kan ongemerkt gedurende de maaltijd.

5. Leer je tafelgenoten kennen, maar let wel: een man wordt altijd voorgesteld aan een man. De etiquette schrijft echter geen limiet voor aan het aantal vrouwen dat aan een man voorgesteld kan worden, dus%

6. Ondanks dat het bijna altijd gezegd wordt is ‘eet smakelijk’ absoluut verboden. Beter is ‘een plezierige maaltijd’ of bij de volgende gang ‘een prettige voortzetting’.

7. Als je zelf gastheer of gastvrouw bent: maaltijden vanaf de linkerkant serveren en dranken vanaf de rechterkant.

8. Nooit je ellebogen op tafel neerzetten, ook al is het om te stiften.

9. Om te voorkomen dat de kok zich beledigd zal voelen: proef altijd eerst het eten voordat je het voorziet van peper en zout. Proef voor het toevoegen van peper en zout ook voorzichtig de peper en zout, het blijft Delft.

10.Als je de tafel moet verlaten, laat dan nooit je servet op je stoel liggen. Het is bijgeloof dat iemand dan nooit meer op die stoel zal plaatsnemen.

11. Als er brood bij de maaltijd is, dient dit altijd gebroken te worden. Als je dan ook nog met Lucas, Marcus, Andreus en Philippe aan tafel zit, is het wel een hele bijzondere maaltijd.

12. Je toont je waardering door bij elke nieuwe gang ‘dank je wel’ te zeggen. Niet ‘lekker bezig poppedop’.

13. Drink niet te veel alcohol. Dit is simpelweg een moeilijke regel.

14. De Amerikanen mogen bij het eten van erwten geen gebruik maken van hun mes, alleen hun vork. Wij Europeanen kunnen echter zoveel erwten op een vork metselen als we willen.

15. Achteraf drink je op je gemak een kop koffie en pas dan kan er ook gerookt worden.

16. Alev is altijd een optie.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.