Onderwijs

‘YesDelft is een club waar je bij wilt horen’

Tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst, Network Event YesDelft, op 18 mei, maakte gastspreker Mark Rutte de balans op van tien jaar YesDelft. Uit de ondernemersclub zijn meer dan honderdvijftig bedrijven ontstaan en meer dan duizend mensen aan het werk gezet.

Zo hield de premier zijn toehoorders voor.

Het was afgelopen maandag een extra feestelijke bijeenkomst in het gebouw van YesDelft op het Technopolisterrein vlak achter het Reactor Instituut Delft. Jaarlijks nodigt de ondernemersclub voor jonge innovatieve ondernemers honderden mensen uit het bedrijfsleven uit om kennis te maken met de talloze technische start-ups die in het pand huizen. Dit jaar stond de netwerkbijeenkomst in het teken van het tienjarige bestaan van YesDelft. Gastsprekers waren onder meer premier Mark Rutte en de speciale start-upgezant van Nederland, Neelie Kroes.

Rutte viel tien jaar geleden de eer te beurt om het eerste gebouw van YesDelft te openen. “Toen ik tien jaar geleden als staatssecretaris van Onderwijs het eerste gebouw van YesDelft aan de Rotterdamseweg opende, kende nog bijna niemand het begrip startup”, aldus Rutte. “Ik durf te wedden dat het nog niet in de Dikke van Dale stond. Nu ligt het woord iedereen, van tv-presentator tot bejaardenhuisbewoner, op de lippen.”

“Wat hebben jullie grote stappen gemaakt. Sinds 2005 zijn er uit YesDelft honderdvijftig bedrijven ontstaan, meer dan duizend mensen aan het werk gezet, en is er meer dan honderdtien miljoen geïnvesteerd. Een groot deel van de generatie die nu opgroeit zal waarschijnlijk ergens in zijn carrière ooit ondernemer zijn. Het zijn clubs als YesDelft die het zaadje al vroeg planten. Het is een club waar je bij wilt horen.”

Volgens Rutte neemt de wereldwijde concurrentie in de technologiesector de komende tien jaar sterk toe. YesDelft breidt om die reden ook uit naar een tweede pand en dat juicht de premier toe. “Het blijft zaak om de juiste bedrijven aan te trekken en te behouden. Dat betekent dat het de komende jaren van belang is het netwerk te versterken. Er komt een extra gebouw om dat mogelijk te maken.”

Om concurrerender te worden moet YesDelft volgens Rutte ook meer samenwerken met ondernemersbroedplaatsen elders in het land. “Inmiddels zijn er in Nederland meer dan zeventig incubators en accelerators. Het is de kunst om die initiatieven met elkaar te verbinden. Zodat we niet steeds het wiel opnieuw uitvinden. We zijn een klein land, dus die verbindingen zijn snel gelegd.”

Tijdens de bijeenkomst werden tevens de Delft Entrepreneurial Scientist Awards (DESA) uitgereikt voor onderzoekers die het ondernemerschap stimuleren. Dr.ing. Leo de Vreede van de sectie micro-elektronica (EWI) en Dr.ir. Frido Smulders van de sectie applied ergonomics and design (IO) vielen in de prijzen. Juryvoorzitter en cvb-voorzitter Dirk Jan van den Berg roemde De Vreede voor zijn betrokkenheid bij veel spin-off bedrijven en patentverzoeken. Smulders weet volgens Van den Berg studenten te inspireren tot onconventioneel denken. De Delftenaren kregen ‘valorisatiebonussen’ van respectievelijk vijftienduizend en vijfduizend euro.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.