Campus

Werkstraf en smartengeld na geweld bij Jansbrug

24 Uur taakstraf. Dat is de straf voor Pim C., die bij Sint Jansbrug een student met twee bierpullen in het gezicht sloeg. Ook moet hij 1500 euro smartengeld betalen.

Op de sociëteit van Sint Jansbrug vond in 2016 een ernstig incident plaats. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald. De straf is aanmerkelijk lager dan de eis van 120 uur werkstraf van het Openbaar Ministerie.


Het geweld vond plaats in 2016, tijdens een ‘Oktoberfest’ van Sint Jansbrug. De toen net 18-jarige Papendrechter Pim C. was uitgenodigd door een lid van de studentenvereniging. Toen C. twee bierpullen wilde laten bijvullen, kreeg hij ruzie met een student, het latere slachtoffer. Er werd over en weer geduwd.


Zeventien hechtingen en blijvende littekens


Nadat C. zijn pullen had laten vullen, zag hij het latere slachtoffer op zich afkomen. Hij zegt toen vanuit een reflex zijn armen omhoog te hebben geheven. Daarbij zouden de bierpullen per ongeluk in het gezicht van het slachtoffer zijn gekomen, een ouderejaars die veel forser van gestalte was. Het bloed spoot uit zijn gezicht. Er moesten zeventien hechtingen gezet worden, wat heeft geresulteerd in blijvende littekens.


De rechters gaan voorbij aan de verklaringen van een of meer getuigen, die hadden gezien dat C. vaker dan eens had geslagen, ook nádat een van de pullen al gebroken was. Noch de verdachte, noch het slachtoffer zelf verklaarden over méér dan een klap.


Ook gaat de rechtbank voorbij aan de opvatting van het OM dat er sprake was van opzettelijke zware mishandeling. De rechtbank houdt het op een gewone mishandeling met onbedoeld zware gevolgen. Rekening houdend met C.’s tot nog toe blanco strafblad, kwam de rechtbank tot haar uitspraak.


Cerberus Persbureau / Cerberus is een coöperatie van zelfstandige journalisten, gespecialiseerd in rechtspraak en politiek.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.