Campus

Taakstraf geëist na geweld bij Jansbrug

Het Oktoberfest bij Sint Jansbrug eindigde in 2016 voor één student in de cel, een ander belandde in het ziekenhuis. Dinsdag 29 januari stond de eerste voor de rechter.

Papendrechter Pim C. was op 15 oktober 2016 te gast bij de Delftse studentenvereniging Sint Jansbrug. Hij zou daar een ouderejaars met een bierpul in het gezicht hebben geslagen. Het OM eiste dinsdag 29 januari 120 uur taakstraf tegen hem. “Het was een reflex”, zei de Papendrechter er zelf over.


Pim C. was amper 18 toen hij op de studentensociëteit bezocht. Hij had zo’n zes biertjes op en liep naar de bar met in zijn handen twee lege pullen om die bij te laten vullen. Daar zou een student, het latere slachtoffer, hem hebben geduwd en daarna op hem af zijn gestapt. De Papendrechter haalde met de twee bierpullen in de hand uit naar het gezicht van de ouderejaars.


‘Het was een buitenproportionele reactie’


Er was glasgerinkel te horen en volgens getuigen spoot het bloed uit de slaap van het slachtoffer. In het ziekenhuis kreeg hij zeventien hechtingen. Pim C werd door de politie meegenomen en bleef twaalf dagen in voorlopige hechtenis. “Dat was een schokkende ervaring”, zei hij dinsdag in de rechtszaal. Hij was geschrokken van het door hem veroorzaakte letsel dat hij op foto’s had gezien. “Het was nooit mijn bedoeling hem pijn te doen.”


De Papendrechter was bang geweest om te vallen, zei hij, omdat hij herstellende was van een ernstige knieblessure. Hij liep maar net zonder krukken. Maar de rechter hield hem voor dat getuigen hem twéé keer zagen uithalen, óók met een kapotte pul. De officier van justitie vond het letsel in het gezicht niet passen bij het door de verdediging geschetste scenario. “Het was een buitenproportionele reactie.” Hij eiste dat de verdachte 2000 euro smartengeld aan het slachtoffer moet betalen.


De rechtbank doet 12 februari uitspraak.


Cerberus Persbureau / Cerberus is een coöperatie van zelfstandige journalisten, gespecialiseerd in rechtspraak en politiek.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.