Onderwijs

Weinig studenten halen ‘P’ in één jaar

Studenten die hun propedeuse in één jaar halen zijn schaars in Delft. Ondanks pogingen van de universiteit om sneller studeren te stimuleren, blijven de cijfers tegenvallen.

Koploper onder de opleidingen is luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Daar haalt 28,1 procent van de eerstejaars zijn ‘P’ in een jaar. “Een kwart van onze studenten is buitenlands”, vertelt Irma Croese van de afdeling onderwijs en studentenzaken. Dat aantal ligt aanzienlijk hoger dan bij andere opleidingen, omdat L&R de propedeuse ook in het Engels aanbiedt. Croese: “Die studenten hebben een hoger wiskundeniveau dan de Nederlandse studenten en zijn gemotiveerder.” 

Bij technische aardwetenschappen is de situatie het slechtst. Daar haalt slechts één op de tien studenten zijn propedeuse in het eerste jaar. “Het ligt al jaren stabiel rond dat percentage”, meldt Ellen Touw van de afdeling onderwijs en studentenzaken van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Daar zijn volgens haar twee verklaringen voor. “Het eerste jaar heeft veel kleine vakken. Zeker in vergelijking met de andere opleidingen die hier worden aangeboden. Je haalt er dus sneller eentje niet.” Ook valt de productiviteit van de studenten tegen. “Op dit moment is een aantal plannen in ontwikkeling om dat te verhogen.”
Desondanks zal het moeilijk blijken de studiehouding zomaar te veranderen. ‘‘Ah joh, zeven jaar over je studie doen is hier heel gewoon, en je eerste jaar is het jaar waar je het meest van moet genieten. Je hebt nog de rest van je studietijd om te studeren.’ Dit soort teksten krijg je al te horen als je op eerstejaarsweekend bent’, schrijft Hans Seip van de facultaire studentenraad van CiTG in een opiniestuk dat volgende week in Delta verschijnt. (GvH)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.