Campus

‘We zijn bedacht op importziektes’

De huisartsenpost op de campus bestaat half april een jaar. Iedere werkdag is er aan de Leeghwaterstraat een inloopspreekuur. Huisarts Martin van Markus ziet het aantal patiënten groeien. Hij denkt dat uitbreiding van de openingstijden niet lang op zich zal laten wachten.

De huisartsenpost op de campus is vorig jaar geopend omdat het overgrote deel van de studenten geen huisarts heeft in Delft. Hoeveel studenten zien u en uw collega’s dagelijks?
“We houden één uur per dag een inloopspreekuur. Op een heel drukke dag zien we meer dan tien studenten. Dat is veel voor een uur. Meestal zit ik er tot half één. Als het echt te druk wordt, bekijkt de assistente of de patiënt dringend hulp nodig heeft of tot morgen kan wachten. We kunnen hem of haar ook doorsturen naar het Medisch Centrum Delft, waar we sinds april 2009 een curatief spreekuur hebben voor studenten.”

Hoeveel studenten hebben de praktijk aan de Leeghwaterstraat inmiddels bezocht?
“Er staan nu ruim achthonderd studenten ingeschreven. Dat zijn dus allemaal mensen die geen huisarts hadden in Delft. Vijfhonderd patiënten kwamen uit het buitenland, de rest heeft de huisarts meestal nog thuis bij de ouders.”

Met welke klachten komen zij?
“Dat verschilt enorm, we zien een doorsnee van dingen die we op een gewoon spreekuur ook zien. Natuurlijk is er wel altijd iets dat meer leeft, zoals vorig jaar ongerustheid over de Mexicaanse griep. Studenten komen dan met klachten bij ons, waarmee ze onder andere omstandigheden niet waren gekomen. Nu zien we geregeld de bof.”

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat buitenlandse studenten zich vaak eenzaam voelen. Ziet u dat in uw praktijk terug?
“Nee, zij komen met dezelfde klachten als Nederlandse studenten. We zijn wel bedacht op importziektes, want buitenlandse studenten kunnen bijvoorbeeld een virus meenemen dat we in Nederland normaal gesproken niet zien. Ik vind het goed invoelbaar dat mensen die ver weg van huis ziek worden extra geschrokken zijn. Wij zijn als Nederlanders best hard. We zeggen: ‘het gaat vanzelf wel over en kom anders over een week maar terug’. Bij een buitenlandse student nemen we meer tijd en leggen we meer uit.”

Kunnen alle studenten zonder huisarts bij u aankloppen, of heeft u liever dat ze zich inschrijven bij een gewone Delftse praktijk?
“Het is wel handig als studenten zich bij een huisarts registreren, maar ze mogen ook bij ons komen. Een pluspunt van onze praktijk is dat we de weg op de TU goed kennen. We weten naar wie een student toe kan als hij tijdelijk niet kan studeren. Als we het te druk krijgen, moeten we uitbreiden. Dat gebeurt waarschijnlijk binnenkort al. Bijvoorbeeld door dat ene uur op te rekken, of door naast het inloopspreekuur een afspraakvoorziening te beginnen.”

Denkt u dat de huisartsenpost goed bekend is op de campus?
“Ik denk het wel. In september en oktober kwamen verschillende studenten en medewerkers binnen met een buitenlandse student aan de hand, onder de schrammen en builen. Gevallen met de net gekochte fiets.” 

Huisartsenpost, ma. t/m vr. inloopspreekuur zonder afspraak van 11.00 tot 12.00 uur. Adres: Leeghwaterstraat 152
www.sgzstudent.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.