Het nieuws van de afgelopen zomer gemist? Studenten gingen over de schreef, zwendelaars profiteren van de woningnood en wetenschappers belanden in dubieuze tijdschriften. Een korte samenvatting.
Student filmt op damestoiletten…
Een lid van studentenvereniging Virgiel verstopte een camera in een koffiebeker en zette die in de damestoiletten. Binnen twintig minuten werd de camera ontdekt, maar toen waren er al drie studentes gefilmd. De dader is niet meer welkom op de vereniging.
… een ander corpslid blijkt racist en seksist…
De Utrechtse studentenvereniging Unitas heeft een lid geschorst die een racistische en seksistische uitnodiging voor een borrel rondstuurde. Hij had de leden uitgenodigd om net zoveel glazen te drinken als het aantal slachtoffers bij de aardbeving in Lombok. De Thaise voetballertjes die vastzaten in een grot noemde hij “gele tiener rukkers”.
… en een derde krijgt een werkstraf wegens mishandeling
Een Groningse student is veroordeeld tot een werkstraf van negentig uur wegens mishandeling, eind vorig jaar in het gebouw van studentenvereniging Vindicat. Het Dagblad van het Noorden was bij de zitting. De verdachte relativeerde het incident: “Het was een tikkie om zijn aandacht te trekken.”
Kamers zijn steeds duurder…
De gemiddelde huurprijs van studentenkamers bedraagt intussen 403 euro, meldt huurplatform Kamernet op basis van het aanbod op de eigen website. Dat is bijna twintig euro meer dan vorig jaar. In Rotterdam ging de huur met 7,4 procent omhoog, maar Amsterdam is nog altijd de duurste stad: daar kost een kamer gemiddeld 571 euro per maand. In Delft steeg de gemiddelde huurprijs van een kamer met 4,5% van 353 naar 369 euro.
… zwendelaars profiteren van woningnood…
Oplichters plaatsen nepadvertenties voor studentenwoningen en proberen studenten geld uit de zak te kloppen. Ze eisen bijvoorbeeld borg en één maand huur voor een woning die er helemaal niet is, schrijft Erasmus Magazine. Twee redacteuren deden zich voor als buitenlandse student om erachter te komen hoe de oplichters precies te werk gaan.
… en buitenlandse studenten zoeken naarstig naar een kamer
Ze slapen soms zelfs in tenten: buitenlandse studenten hebben het weer moeilijk met het vinden van een kamer. Wie geen kamer kan vinden, kan zich bij de TU kosteloos weer uitschrijven. In Wageningen is voor driehonderd studenten plek op een tijdelijke campuscamping (NRC Handelsblad). Amsterdamse eerstejaars komen soms in recreatiehuisjes terecht, meldt Het Parool.
Studenten voelen psychische druk…
De discussie over de psychische druk op studenten loopt al een poosje, getuige het debat van Delta hierover begin juni. Deze zomer laaide het weer op in de Volkskrant. Studentenhuisartsen zien steeds vaker studenten met vermoeidheidsklachten, angstaanvallen en andere problemen, signaleerde ook de krant. Studieschulden en sociale media zouden de oorzaak zijn.
… terwijl wetenschappers onder publicatiedruk bezwijken
Honderden Nederlandse wetenschappers plaatsen soms artikelen in tijdschriften en conferentiebundels die niet of nauwelijks aan peer review doen. De Volkskrant spreekt van rooftijdschriften en neptijdschriften. Het gaat om publicaties in open access: de wetenschappers betalen voor plaatsing.
Studie grote stap voor kind uit bijstandsgezin
Meteen na je havo-examen aan het hbo beginnen? Sinds de basisbeurs is afgeschaft, is dat minder vanzelfsprekend geworden voor kinderen uit een bijstandsgezin: zij gaan minder vaak direct studeren. Het is afwachten of ze later alsnog in het hoger onderwijs belanden. Onder vwo’ers speelt dit probleem niet, zien onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Universiteit van Amsterdam.
Nederland scoort veel Europese starting grants…
Nederland scoort als vanouds bij de Europese wetenschapsfinancier ERC. Van de 403 starting grants die de ERC heeft verdeeld (in totaal 603 miljoen euro), hebben Nederlandse universiteiten er 46 in de wacht gesleept. Zeven ervan gingen naar Delftse wetenschappers. Nederland staat hiermee derde, achter Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
… maar zakt in Shanghai Ranking
De Universiteit Utrecht staat dit jaar op plaats 51 van de Shanghai Ranking (officieel: Academic Ranking of Word Universities). Vorig jaar stond Utrecht vier plaatsen hoger, net binnen de top vijftig. De TU Delft staat net als vorig jaar op plaats 151. De onbetwiste nummer één is nog altijd Harvard University. Er is veel kritiek op dit soort ranglijsten, maar ze hebben toch invloed.
HOP
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.