Kort

Volg de Ingenuity op Mars

Ruimtevaartorganisatie NASA is van plan om aanstaande zondag 11 april 2021 met een piepkleine helikopter, de Ingenuity, op Mars gaan vliegen. Als het lukt, zal Ingenuity het eerste toestel ooit zijn dat op een andere planeet functioneert. 
Planeetonderzoeker dr. Daphne Stam (faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) legde bij de NOS uit dat de grootste uitdaging de energiecapaciteit van de helikopter is. Door de ijle atmosfeer van Mars moeten de wieken razendsnel ronddraaien. Tegelijkertijd moet het vliegtuig verschillende taken uitvoeren, zoals het verwerken van camerabeelden, hoogte meten en communiceren met de Perseverance Rover.
Deze activiteiten verbruiken veel energie, zodat de vlieguren zeer beperkt zijn. De helikopter zal deze maand vijf testvluchten maken, waarbij elke vlucht niet langer duurt dan 90 seconden en niet hoger gaat dan 5 meter. De Perseverance vangt de gegevens van Ingenuity op en stuurt ze door naar de aarde.

Het feit dat de helikopter de eerste nacht overleefde nadat hij van de Rover was losgekoppeld, is een goed teken. De temperatuur op Mars kan dalen tot minus 90 graden Celsius, en zo’n lage temperatuur is gevaarlijk voor elektronica en batterijen. Maar tot nog toe werken ze nog goed. Deze missie kan een belangrijke stap zijn naar langere en hogere Marsvluchten in de toekomst. (RS)

De Ingenuity.  (Foto: NASA)

Rayan Suryadikara / Science Desk Intern

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.