Studentenleven
Dubbel lustrumjaar

Virgiel en DSC vieren deze zomer groot feest: hoe staat het met de voorbereidingen?

Deze zomer is het feest in Delft: Virgiel en het Delfts Studenten Corps (DSC) vieren allebei hun lustrum. Hoe staat het met de voorbereidingen? Delta nam een kijkje.

Leden van het Delfts Studenten Corps zijn druk bezig met de opbouw van het lustrumpand. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Wie van een feestje houdt, gaat in Delft een mooie zomer tegemoet: niet alleen de introductieweek OWee (een week eerder dan normaal), maar ook de lustrumweken van studentenverenigingen Virgiel én DSC vinden plaats. Van 22 juli tot 4 augustus viert DSC zijn 35ste lustrum, ‘Element: kern van verbinding’. Tegelijkertijd, van 23 tot 30 juli, houdt Virgiel de slotweek van haar 25ste lustrum, met als thema ‘Excitatie’.

“We zijn er nog niet”, zegt Jurre Maaskant, voorzitter van het lustrumbestuur van Virgiel, terwijl hij het kale gras achter de sportvelden van korfbalvereniging Fortuna op loopt. Dat is een understatement: behalve een bouwkeet, enkele zeecontainers en wat gestalde rekwisieten van het lustrumtheater verraadt niks op het terrein de grootse plannen van de vereniging.

In de bouwkeet zit de terreincommissie, die vanaf half juni zorgt dat de opbouw op tijd klaar is. Gaat dat een beetje volgens planning? “Nee, tuurlijk niet.” Maar goedkomen gaat het wel, dat weten ze zeker.

De terreincommissie van Virgiel coördineert de opbouw. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Maaskant ziet precies voor zich hoe het terrein eruit zal zien als het straks af is. Met grote gebaren loopt hij over het veld: “Daar in de hoek komt het hoge podium, met aan de zijkanten constructies waar mensen kunnen staan of zitten.” De zeecontainers die er al staan, worden de thuisbasis van een radiostation: “Leden maken de hele week radio, die is door heel Delft te beluisteren.”

 

Iedereen helpt mee

Er komt een food court waar leden zelf zullen koken, vertelt Maaskant: “We werken nauwelijks samen met cateraars. Het zijn allemaal initiatieven van huizen, clubs en andere vriendengroepen van Virgiel. Het ene huis maakt een cocktailbar, het andere een bistro, weer een ander een soort coffee corner.” Door de ruime keuze is er voor iedereen wat wils. “Omdat we met zoveel zijn, lukt het om met onze eigen leden bijna iedereen van eten te voorzien.”

Maaskant vervolgt: “Het idee van het lustrum is dat iedereen er op zijn eigen manier aan bijdraagt. Sommige mensen koken, anderen maken radio en een heleboel mensen komen hier in de zomer overdag om attributen te maken.”

Ook bij het DSC helpen veel mensen mee. Emma Toet is president van de feestcommissie die het lustrum organiseert. Tussen de betonblokken, houten planken en snerpende cirkelzagen in hun lustrumpand naast station Delft Campus verontschuldigt zij zich: “Ik zeg er vast bij: er moet nog veel gebeuren.” Haar leden zijn druk bezig met het bouwen van bars en restaurants in het pand, allemaal met een eigen thema: “We hebben bijvoorbeeld een ronde bar met een circusthema en een bar met thema ‘ijzersterk’. Daarin horen natuurlijk fietsen, een belangrijk element van ‘de echte Delftenaar’.

‘Op het laatste moment pieken zit een beetje in de identiteit van studenten’

Wie chic wil eten, wordt ook bediend: boven in het gebouw komt een kreeftenrestaurant. “Dat is een lange traditie in het huis van deze jongens,” vertelt Toet. “Ze doen hun best om hier een mooi restaurant van te maken. Ze hebben het plafond gewit, houten balken opgehangen en er ligt een parketvloer klaar.” Hoewel er al hard gewerkt wordt, moet het zwaartepunt nog komen, denkt ze: “Het zijn nu de laatste weken van de TU, dus de meeste mensen zijn nog druk aan het studeren. Daarna zal er wel een paar honderd man bezig zijn. Je bent als groep verantwoordelijk voor je project en iedereen wil een zo mooi mogelijke bar neerzetten. Maar pas op het laatste moment pieken zit een beetje in de identiteit van studenten.”

In het lustrumpand van DSC wordt druk gewerkt aan bars met allemaal een eigen thema. (Foto: Thijs van Reeuwijk)
Duurzaamheid en hergebruik

De materialen voor de aankleding halen de leden overal en nergens vandaan. Toet: “Ze reizen Nederland door om unieke materialen te zoeken. Een boot wordt gebruikt als wc, de voorkant van een oude brandweerwagen is een dj-booth. Buiten staat een oude bus. De eigenaar wil hem hierna weer terug, in de tussentijd wordt hij onderdeel van een bar.” 

Duurzaamheid is een belangrijk thema: “Beneden was het plafond bijvoorbeeld helemaal dicht gebouwd. Daar hebben we alle planken en het isolatiemateriaal uit gehaald. Dat gebruiken we vervolgens om boven muren te verstevigen.” 

Uiteindelijk hoopt de vereniging het hele lustrum zelfs klimaatneutraal te kunnen maken. Dat is soms even puzzelen. De product & design-commissie koos bij merchandise uit China liever voor vervoer per schip dan door de lucht, maar moest rekenen op een veel langere reistijd. Toet: “We hergebruiken materialen, zoeken duurzame leveranciers en stimuleren mensen om met de fiets of het ov te komen. We werken ook samen met de Revolution Foundation, die duurzame festivals organiseren. Zij adviseren ons over afvalscheiding, CO₂-uitstoot en dat soort dingen.” En de uitstoot die overblijft? “Daarvoor kijken we naar verschillende compensatieprojecten. De duurzaamheidscommissie is daar druk mee bezig.” 

We kijken constant hoe we dingen kunnen recyclen of een nieuwe functie kunnen geven

Ook Virgiel werkt aan een klimaatneutraal lustrum, vertelt Maaskant: “Leden hebben overal in Nederland houten pallets opgehaald om banken en stoelen van te maken. Als Delftse studenten willen we natuurlijk zo min mogelijk uitstoten en zo veel mogelijk hergebruiken.” Het afval wordt sowieso gescheiden, en de vereniging probeert het afval ook te verminderen. “We gebruiken plastic hardcups die mensen weer moeten inleveren. Servetjes en bestek en dergelijke zijn biologisch afbreekbaar. Voor de opbouw kijken we constant op Marktplaats hoe we dingen kunnen recyclen of een nieuwe functie kunnen geven. De jongens die daarmee bezig zijn zijn zo rete-creatief, die weten van alles iets leuks te maken.” 

Of het lukt om alle materialen klimaatneutraal te krijgen is nog niet zeker. “De ambitie is er absoluut en dan kijken we in hoeverre we misschien nog moeten compenseren. Daar zijn mooie organisaties voor, ook een aantal opgezet door oud-leden van Virgiel. Die kunnen ons precies vertellen wat onze uitstoot is en hoe we die op een goede manier kunnen compenseren.” 

Het lustrumterrein van Virgiel moet nog vorm krijgen. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Dat het niet altijd lukt om de duurzaamheidsambities waar te maken, heeft de commissie al gemerkt: in december was er een gala in Berlijn. Daar waren ze graag met een grote trein heen gereisd, maar dat ging niet, vertelt Maaskant: “De Nederlandse en de Duitse spoorwegen werken niet goed samen, dus het was heel moeilijk om die ene trein hier in Nederland te laten vertrekken en op het juiste moment in Berlijn te laten aankomen.” 

 

Voor leden en voor Delft

Virgiel heeft niet alleen de reizen voor het gala en de wintersport al gehad, de vereniging heeft er in mei ook al een lustrumweek opzitten. Toen waren er voor leden een dag met paardensport, een kickboksgala en een festival op de Scheveningse Pier, en activiteiten voor alle Delftenaren. Zo haalden de studenten met goede-doelenactie het “Delfts Blauwe Huis” bijna zevenduizend euro op, gaven ze een grachtenconcert en hielden ze een symposium over de energietransitie. 

“Op het kickboksgala was drieduizend man,” vertelt Maaskant. “Daarmee is dit het grootste evenement dat Virgiel ooit heeft georganiseerd. Maar als het goed is, gaan we daar op de familiedag overheen.” 

Het lustrum is echt voor iedereen

Voor DSC moeten de meeste activiteiten nog komen. Zij feesten in de zomer twee weken achter elkaar. Daarbij zijn ook buitenstaanders welkom, benadrukt Toet: “Het lustrum is echt voor iedereen. We beginnen in het weekend op de Markt met een maskerade (een gekostumeerde optocht, red.) en muzikale bandjes. En op onze waterdag organiseren we een ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. Het liefst wil ik dat iedereen een bootje komt maken: jonge kinderen, studenten en oudere mensen.” Ook voor een klassiek concert en het lustrumtoneel kan iedereen een kaartje kopen. 

Toet: “We kijken enorm uit naar de start. Dat iedereen samenkomt voor een feestelijke opening en naar de praatjes. Het is toch wel heel bijzonder dat DSC alweer 175 jaar bestaat.” Voor haar en haar commissiegenoten worden het twee zware weken. “Maar we organiseren het met zo veel mensen en alle anderen hebben ook hun steentje bijgedragen, want die staan hier hard te klussen. We doen het echt samen. Dat vind ik heel leuk.” 

 

Goede afstemming

Twee lustra tegelijkertijd, gaat dat goed? Toet: “Ik heb veel contact met Jurre. We overleggen veel en proberen te leren van elkaar. We zitten in hetzelfde schuitje: we hadden geen idee waar we aan begonnen. Zij gingen naar dezelfde skilocatie als wij, dus toen konden we ze van tevoren tips geven. Ik ben nog niet op hun terrein geweest, dus ik ben benieuwd.” 

Ook Maaskant is blij met de samenwerking: “Idealiter hadden wij natuurlijk de eerste week van de zomer gehad en zij de andere twee, maar door de herkansingen in de zomer is er geen andere keuze. We stemmen de activiteiten in huizen dus goed met elkaar af. Emma en ik spreken elkaar wekelijks over hoe het allemaal gaat, dat is een heel fijne samenwerking. We hebben geen last van elkaar: we kunnen elkaar alleen maar helpen.” 

 

Buurtborrels tegen zorgen

DSC viert haar lustrum in hetzelfde pand als vijf jaar geleden. Toen zorgden de activiteiten al voor de start van het lustrum voor onvrede bij buurtbewoners. Dat gebeurde nu weer. Een bewoner van de nabijgelegen Otterlaan schreef begin maart een brief aan het stadsbestuur: “Hoe is het mogelijk dat wij als bewoners wederom in de kou worden gezet?”

In een commissievergadering van gemeenteraad beloofde feestcommissielid Stephan Weenk in april beterschap. Hij kondigde aan samen met de bewonersvereniging straathoekbijeenkomsten te willen organiseren om met de buurt in gesprek te gaan.

Met succes, vindt William van Treuren, voorzitter van de Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft: “Tot nu toe worden we braaf op de hoogte gehouden. De studenten staan open voor tips en, valt me op, ze vragen door: ‘Wat is het probleem precies? Hoe kan het beter?’” De buurtbewoners die op de bijeenkomsten afkomen zijn volgens hem ‘positief-kritisch’: “Zij willen ook dat de studenten gewoon hun feestje kunnen houden.”

DSC-lustrumvoorzitter Emma Toet is ook enthousiast over het contact en geeft een voorbeeld van een reactie waar de commissie mee aan de slag kon: “We hoorden dat het pand er oud en vies uitzag, dus hebben we het schoongespoten met een hogedrukspuit en het groen laten snoeien.”

Toch zijn niet alle bewoners overtuigd, vertelt Van Treuren: “Sommige mensen zijn en blijven boos. Zij hebben kennelijk een vervelende ervaring gehad. Bij de bewoner die de brief heeft geschreven is een medewerker van de gemeente langsgegaan, maar hij herziet zijn mening niet.”

Bij Virgiel spelen zulke problemen niet, volgens lustrumvoorzitter Jurre Maaskant: “We hebben alle buurtbewoners geïnformeerd, met mijn e-mailadres en telefoonnummer erbij, maar we hebben nog geen enkele reactie gekregen. Vijf jaar geleden was er één avond gedoe. Toen stond de nieuwe hal hier nog niet en hadden we voor ‘s avonds een tent met daarin de luidsprekers alle kanten op gericht. De volgende dag hebben we de muziekinstallatie van de bewoners af gedraaid en daarna de hele week geen klachten gehad.”

DSC heeft inmiddels de laatste buurtborrel gepland om mensen vlak voor de start van het feest ‘te laten zien hoe het pand eruitziet’, vertelt Toet. Dat is precies wat Van Treuren graag ziet: “Als mensen er dan nog tegen zijn, mag dat, maar dan is er alles aan gedaan.”

Nieuwsredacteur Emiel Beinema

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

tudelta@emielb.nl

Comments are closed.