Wetenschap

Vijf Vici’s naar Delft

Vijf Delftse onderzoekers ontvangen 1,5 miljoen euro van NWO om de komende 5 jaar een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen. In totaal ontvingen 32 onderzoekers zo’n Vici-beurs.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Van de 239 aanvragen zijn er 88 (37%) door vrouwen en 151 (63%) door mannen ingediend. In totaal kregen 11 vrouwelijke kandidaten en 21 mannelijke kandidaten een beurs toegekend. De honoreringspercentages zijn hiermee respectievelijk 13 en 14 procent.


De vijf Delftse laureaten zijn dr.ir. Stan Brouns (bionanoscience, TNW), prof.dr. Sander Otte – (quantum nanoscience, TNW), prof.dr.ir. Andrea Ramirez Ramirez (TBM), prof.dr. Bernd Rieger – (moleculaire microscopie, TNW), en dr. Andy Zaidman – computerscience (EWI).


NWO levert een korte omschrijving van hun onderzoek.


Hoe werkt CRISPR geheugenvorming in bacteriën?

Dr.ir. S.J.J. (Stan) Brouns (m), Bionanoscience

Micro-organismen in natuurlijke ecosystemen staan onder grote evolutionaire druk van virussen. Om te kunnen overleven onder deze vijandige omstandigheden hebben ze CRISPR-Cas immuun systemen ontwikkeld. Dit voorstel is gericht op het uitzoeken van hoe geheugenvorming tegen virussen in dit immuunsysteem tot stand komt.


Lees ook: Venturing beyond CRISPR


Atomaire magneetgolven

Prof.dr. A.F. (Sander) Otte (m), Quantum Nanoscience

Hoe magnetisme in een materiaal precies tot stand komt, is veelal onduidelijk. Om magnetisme beter te begrijpen – voor bijvoorbeeld dataopslag of communicatietechnologie doeleinden – zullen onderzoekers stukjes materiaal atoom-voor-atoom opbouwen en onderzoeken. Met behulp van nauwkeurig afgestemde radiosignalen zullen ze magnetische golven opwekken en hun gedrag op atomaire schaal aansturen.


Lees ook: AvL Professor Sander Otte: moving atoms by the millions


Impact van alternatief grondstofgebruik in industriële clusters

Prof.dr.ir. C.A. (Andrea) Ramírez Ramírez (v), Techniek, Bestuur en Management

De hedendaagse industrie gebruikt aardolie, aardgas en kolen als grondstoffen om chemicaliën en materialen te produceren. Dit onderzoek ontwikkelt een vernieuwende methodologie om de impact te analyseren van het vervangen in industriële clusters van fossiele grondstoffen door alternatieve grondstoffen, zoals CO2 of biomassa, wat betreft emissies, materialen en kosten.


Lees ook: ‘Time is running out for CO2 capture and storage’


Extreme resolutie met zichtbaar licht; Inzoomen op de bouwstenen van het leven, één voor één

Prof. dr. (Bernd) Rieger (m), Fysica van het in beeld brengen

Microscopen kunnen steeds dieper inzoomen op biologische materialen. Door middel van fluorescerende labels kunnen ze zelfs enkele moleculen onderscheiden. Onderzoekers lossen een hardnekkig tekortkoming van fluorescentiemicroscopie op en ontwikkelen een nieuwe microscopiemethode om moleculaire structuren van een miljoenste mm groot te bekijken, om uiteindelijk fundamentele vragen over de bouwstenen van het leven te kunnen beantwoorden.


Lees ook: Microscopie tien maal scherper


TestShift: Een socio-technische verschuiving voor software testen

Dr. A.E. (Andy) Zaidman (m), Computer Science

Het testen van software is belangrijk, maar is vaak inadequaat omwille van socio-technische en technische factoren. TestShift onderzoekt deze factoren en stelt voor om (1) software ontwikkelaars te laten reflecteren op het testproces door middel van test analytics en (2) het bedenken van nieuwe testscenario’s te vergemakkelijken door middel van geavanceerde testvisualisaties.