Buiten de campus

Vele wetenschappers lopen mee in grootste Klimaatmars

Wetenschappers in witte labjassen liepen zondag mee in de Klimaatmars, die zo’n 85 duizend mensen op de been bracht. “Ik moet meer doen dan alleen mijn onderzoek.”

(Foto’s: Scientist Rebellion)

Translation in progress

 

In Amsterdam, met vooraan Greta Thunberg, liepen tienduizenden demonstranten afgelopen zondag van de Dam naar het Museumplein. Er waren ook veel wetenschappers aanwezig, van wie tientallen voor de herkenbaarheid een labjas hadden aangetrokken. The privilege to know, the duty to act, was een van de slogans op de spandoeken.

 

Focus

Er waren zo’n vijftien Delftse onderzoekers aanwezig, schat hoogleraar waterbouw Wim Uijttewaal (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen). Hij had zijn toga en labjas dit keer thuisgelaten. Het viel hem op dat er uit Delft voornamelijk promovendi meeliepen. “De jonge generatie was goed vertegenwoordigd.”

 

Toch was Uijttewaal na afloop wat teleurgesteld. Dat kwam door de vermenging van klimaatactie met de oorlog in Gaza die tot verwarrende toestanden op het podium leidde. Een deel van het publiek haakte af en de broederlijke sfeer sloeg om.

 

Uijttewaal was er klaar mee: “Exctinction Rebellion ontwikkelt zich tot een brede anti-imperialistische beweging. Daardoor brokkelt de brede steun af die ze tijdens de A12 blokkades hadden verworven.” Of hij een volgende keer weer meeloopt, kan hij nog niet zeggen.

 

Gedreven

 

 

Een andere deelnemende onderzoeker was universitair docent Marthe Wens (Vrije Universiteit) van Scientist Rebellion. Zij doet onderzoek naar de gevolgen van droogte.

 

 

“Ik zie gewoon de impact van droogte, vooral voor kwetsbare gemeenschappen voor wie water nu al een probleem is. Die moet ik telkens een toekomst laten zien waaraan ze zich eigenlijk niet kunnen aanpassen. Dat heeft mij gedreven om mij voor het klimaat in te zetten. Ik moet meer doen dan alleen mijn onderzoek.”

 

Maar er zijn genoeg wetenschappers die in hun eigen werk nauwelijks iets te maken hebben met het klimaat en die zich toch zorgen maken, zegt ze. “We kijken nu hoe we kennis over het klimaat kunnen verspreiden in het onderwijs. Want waarom zou je bijvoorbeeld als student economie geen weet moeten hebben van de gevolgen van klimaatverandering?”

 

Onder het motto Cut the ties voeren de onderzoekers, onder wie Marthe Wens, actie om de banden met de fossiele industrie te verbreken. Begin november stuurden ze onderzoeksfinancier NWO en wetenschapsgenootschap KNAW een oproep om zeer kritisch naar zulke samenwerking te kijken.

 

Antwoord

Ze hebben inmiddels antwoord gekregen. “Wij delen uw bezorgdheid”, schrijven zowel NWO als KNAW. Maar onderzoeksfinancier NWO wil de banden met de fossiele industrie niet zomaar verbreken. Dat zou “een te eenvoudige oproep voor een te complex vraagstuk” zijn. Liever gaat de onderzoeksfinancier om tafel met de fossiele industrie, de brievenschrijvers en de KNAW.

 

Ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen wil eerst discussies voeren, zowel binnen haar eigen instituten als in de wetenschap zelf. Het eerste debat vond afgelopen maand plaats. Er zullen wetenschappers uit verschillende disciplines aan het woord komen, maar ook bestuurders, onderzoekers uit het bedrijfsleven en “meer kritische stemmen uit de wetenschap”.

 

HOP, Bas Belleman/Delta, Jos Wassink

 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.