Fietsers die de afgelopen maanden moesten omrijden, kunnen opgelucht ademhalen: de Hambrug is weer open. De brug die een belangrijke connectie vormt tussen de TU en de binnenstad kreeg niet alleen een opknapbeurt, maar ook een bijzonder kunstwerk.
De onderkant van de Hambrug is voorzien van het gedicht One Puddle van TU-bibliotheekmedewerker Vincent Cellucci. (Foto: Thijs van Reeuwijk)
Op de onderkant van de brug prijkt voortaan een gedicht van TU-bibliotheekmedewerker en dichter Vincent Cellucci. Het idee van de ‘poëzie-brug’ is afkomstig van Cellucci zelf. De inspiratie hiervoor kreeg hij in Rotterdam, bij de Parkhavenbrug.
“Ik stond te wachten voor de open brug en werd verrast door een gedicht dat op de onderkant van de brug verscheen. Fantastisch dat je in Nederland poëzie op straat kunt tegenkomen”, zegt de geboren Amerikaan. “Ik dacht direct: dit zouden we in Delft ook moeten doen. De Hambrug, dicht bij mijn huis, leek me daarvoor heel geschikt. Ik dacht na over een gedicht dat goed bij deze plek zou passen en realiseerde me dat één van mijn eigen gedichten hieraan voldeed.”
Geholpen door toeval
Cellucci kwam in contact met Monice Janson, de ontwerper van het bruggedicht in Rotterdam, en trok op met TU-kunstconservator Kornelis Fragakis. Samen werkten ze het idee voor de poëzie-brug uit en legden het voor aan de gemeente Delft. “In november spraken we met de gemeente en toen bleek dat de brug begin 2025 uit de vaart zou gaan voor groot onderhoud. Ontzettend toevallig en een perfect moment dus om meteen door te pakken.”
Kunst in openbare ruimtes Delft
Bij de gemeente werd het plan van Cellucci met enthousiasme ontvangen. Maurice Simons begeleidde het project vanuit zijn rol als assetmanager Civiel bij de gemeente Delft. “We willen in Delft de openbare ruimte waar mogelijk mooier maken. Een gedicht op de onderkant van een brug past daar perfect bij. Het gekozen gedicht is bovendien treffend en toegankelijk.”
Het gedicht, ‘one puddle’, schreef Cellucci kort nadat hij in 2018 in Delft kwam wonen. Hij was gefascineerd door fietsers die, vlak voor ze de Hambrug opreden, moesten vertragen of hun voeten optrokken vanwege een diepe regenplas voor de brug. Die scène inspireerde hem tot zijn allereerste gedicht over Delft.
‘Met een paar Nederlandse woorden erdoor, is het gedicht een brug tussen twee talen geworden’
Hij schreef het in het Engels, maar liet het met het oog op de plaatsing op de brug door een collega naar het Nederlands vertalen. Toch viel de keuze uiteindelijk op de Engelse versie. “Het is de taal waarin het gedicht oorspronkelijk geschreven is en Delft is een stad met veel internationale studenten en expats. Met een paar Nederlandse woorden erdoor gemixt, is het gedicht een brug tussen de twee talen geworden.”
Cellucci kijkt tevreden naar het resultaat. “Het was een goede samenwerking tussen de gemeente en de TU. Als dit gedicht over een jaar of tien versleten of verdwenen is, hoop ik dat er een nieuwe komt.”
Groot onderhoud
De Hambrug ging dicht voor groot onderhoud en een technische upgrade. De brugbesturing en software zijn vernieuwd, het brugdek kreeg een nieuwe slijtlaag en frisse belijning en het voetpad is verstevigd. Ook is de verharding rondom de brug vernieuwd waardoor grote regenplassen, zoals die in het gedicht van Cellucci, voorlopig tot het verleden moeten behoren.

Comments are closed.