Wetenschap
Intimidatie

Veiligheidsmaatregelen voor 59 wetenschappers in 2023

Afgelopen jaar zijn er voor 59 wetenschappers beveiligingsmaatregelen getroffen wegens de haat en bedreigingen die ze over zich heen krijgen. Of het ook TU-medewerkers betreft, is onbekend.

De veiligheid van wetenschappers staat onder druk. (Foto: Pxhere)

45 medewerkers van universiteiten kregen vorig jaar eenmalige beveiligingsmaatregelen, voor veertien anderen was structurele beveiliging nodig. Dat staat in de eerste ‘Monitor externe intimidatie, haat en bedreiging van wetenschappers’, die maandag verscheen en is opgesteld door universiteitenvereniging UNL en onderzoeksbureau Technopolis. In het document staan geen namen van wetenschappers of universiteiten.

De ingrepen variëren van extra beveiligers op de campus tot het offline halen van contactgegevens. Universiteiten halen bijvoorbeeld de contactgegevens van een bedreigde onderzoeker offline, voeren voor bepaalde gebouwen een pasjescontrole in, verplaatsen de medewerker naar een andere locatie of filteren alle haat en bedreigingen uit de mail. Ze helpen medewerkers ook bij het doen van aangifte. Verder zijn er soms extra beveiligers nodig op de campus of bij openbare bijeenkomsten.

Extremisten

De veiligheid van wetenschappers ligt onder een vergrootglas sinds de hevige bedreigingen in coronatijd aan het adres van virologen. Ook hebben extremisten het vaak voorzien op wetenschappers die zich in de media uitspreken over migratie of klimaatverandering. Kritiek op de politieke islam is ook niet zonder gevaar.

De universiteiten en instituten zien een “groei in activisme in de samenleving” en dat raakt het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Veiligheidsmedewerkers signaleren bovendien een ‘normvervaging’: extreme reacties zijn steeds normaler.

Sommige onderzoekers zijn hierdoor ‘terughoudender om publiekelijk over hun werk te communiceren’, aldus het rapport. Volgens de instellingen krijgen vooral vrouwen en jonge onderzoekers te maken met haat, bedreiging en intimidatie.

Bas Belleman, HOP; Kim Bakker

Melden en helpen
De veiligheid van wetenschappers staat al langer onder druk. Ook onderzoekers van de TU Delft krijgen op sociale media te maken met hatelijke tweets, bleek uit een rondgang van Delta in 2021. De communicatie-afdeling van de universiteit kan helpen met ‘raad en daad’, schreven we toen.

Een jaar later lanceerden de universiteiten, de KNAW en NWO een speciale website: wetenschapveilig.nl. Die brengt bedreigde wetenschappers sneller naar ‘raad en daad’ – ofwel in contact met personen binnen hun instelling die hen kunnen helpen.

Tot en met december 2023 hebben enkele tientallen wetenschappers hulp gezocht via deze website, aldus de maandag verschenen monitor. De universiteiten schatten dat dat slechts het “topje van de ijsberg” betreft.

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.