Veiligheid wetenschappers onder druk, Dijkgraaf wijst op TU

Geweld, bedreiging, vervolging, seksuele intimidatie, het intrekken van onderzoeksfondsen: wereldwijd krijgen vele wetenschappers ermee te maken, blijkt bijvoorbeeld uit de wereldwijde tellingen van Scholars at Risk. Op verzoek van demissionair minister Dijkgraaf en UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) verzamelde de Utrechtse hoogleraar rechtsgeleerdheid Janneke Gerards nog meer onderzoeken en die wijzen veelal in dezelfde richting.

TU Delft

“Tot wel veertig procent van de wetenschappers die onderzoek doen naar het klimaat is weleens bedreigd”, zegt Gerards in een persbericht. “Datzelfde geldt voor wetenschappers die onderzoek deden naar COVID-19. Dat soort bedreigingen leidt ertoe dat wetenschappers hun onderzoek niet durven publiceren, aan zelfcensuur doen, of zelfs het bijltje erbij neergooien. Vrouwelijke wetenschappers en wetenschappers uit bepaalde minderheidsgroepen lopen daarbij in het bijzonder risico.”

Demissionair minister Dijkgraaf wijst onder meer op de problemen in Nederland. In het nieuwsbericht van zijn ministerie staat: “Recent trok de onderwijsinspectie nog stevige conclusies over de sociale veiligheid op de TU Delft. Veiligheid is essentieel voor wetenschappers om hun belangrijke werk te kunnen doen. Dijkgraaf vindt daarom dat daar meer aandacht voor moet zijn. Dit is een probleem dat iedereen aangaat. Van overheid tot kennisinstelling, tot vakgroep.”

HOP, BB

  • Lees ook hoe Dijkgraaf eerder reageerde op het inspectierapport over het gebrek aan sociale veiligheid op de TU Delft.

Comments are closed.