Onderwijs

Twee miljoen voor uitblinkers

De TU krijgt bijna twee miljoen euro subsidie voor een nieuw onderwijsprogramma voor de beste bachelorstudenten. Momenteel loopt een pilotprogramma, andere faculteiten volgen uiterlijk in 2011. Het Challent programma (‘challenge’ en ‘talent’) van de TU werd door het ministerie van onderwijs cultuur en wetenschappen gehonoreerd met een subsidie van 1.9

50.000 euro, conform de projectaanvraag voor het Sirius programma. Sirius is een initiatief van het ministerie dat beoogt de excellentie in het hoger onderwijs te bevorderen. De totale kosten van het Challent programma zijn begroot op ruim vier miljoen euro.
De beste vijf tot zeven procent van de bachelorstudenten komen in aanmerking voor het Challent programma. Studenten die snel studeren, goede cijfers halen en in een gesprek aangeven gemotiveerd te zijn voor het plusprogramma kunnen een uitnodiging verwachten.
Het programma is ontwikkeld in overleg met studenten. Zij gaven te kennen dat ze graag met studenten uit andere faculteiten willen samenwerken en met excellente wetenschappers. Ook hechten ze belang aan een internationale component en aan samenwerking met het bedrijfsleven. Andere studenten willen zich juist extra verdiepen in onderzoek.
Challent wil daarin tegemoet komen door een deel vanuit de eigen opleiding van de student en een algemeen deel dat gericht is op ‘academische vorming, persoonlijkheidsontwikkeling, leiderschap en ondernemerschap’. In praktijk zal dat plaatsvinden in een gezelschap van studenten uit verschillende faculteiten die samen een onderzoeksproject aanpakken. Zo bouwen ze een netwerk op van andere uitblinkers, wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven.
Het programma, ter grootte van ongeveer tien studiepunten, komt bovenop de normale studie, zodat de deelnemers er ’s avonds en in het weekend aan zullen moeten werken. Deelname wordt vermeld op het diploma.
Bij 3mE loopt sinds vorig jaar de piloot ‘Top Track’. In september volgen de faculteiten TBM, CiTG, TNW en EWI. Volgend jaar begint IO met een uitblinkersprogramma en in 2011 volgt Bouwkunde.

The Delft Hogeschool INHolland on the Rotterdamseweg now has the thinnest facade in the world. The four-storey high facade is just 45 millimeters thick. This stunning feat was achieved by using a combination of extremely strong cables to mount the 13-meter high facade and reinforced glass panels. TU Delft Professor Mick Eekhout (Architecture) is involved in developing this project. He explained that the cables run through a cavity in the double glass. The facade will be unveiled in mid 2009.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.