Onderwijs

TU verhoogt collegegeld voor non-EU studenten

De TU verhoogt volgend jaar het collegegeld voor studenten die niet uit de Europese Unie komen en past haar restitutiebeleid aan. De studentenraad kan zich hier in vinden.​

Nieuwe non-EU studenten gaan vanaf september volgend jaar tienduizend euro collegegeld betalen voor een bachelor en vijftienduizend euro voor een master. Nu is dat respectievelijk 8678 euro en 13560 euro.

Voorheen werden deze bedragen jaarlijks geïndexeerd met zo’n anderhalf procent, maar de TU wil de bedragen meer in lijn brengen met andere universiteiten in de Europese Unie en in de Verenigde Staten. Collegelid Anka Mulder kondigde dat gisteren aan bij een overleg met de studentenraad. De TU wordt niet bekostigd voor non-EU studenten. Ze moeten volgens Mulder daarom betalen wat ze kosten.

Met de nieuwe bedragen is de TU goedkoper dan bèta-opleidingen in Leiden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, aldus Mulder. Huidige non-EU studenten hoeven niet opeens vijftienduizend euro te gaan betalen. Hun kosten blijft de TU indexeren.

De studentenraad (sr) zei te hopen dat het bij deze verhoging blijft. De TU staat volgens de raad bekend als universiteit waarbij studenten gemakkelijk binnenkomen, maar dat vindt de sr niet per se positief. Mulder zei het niet erg te vinden als de instroom stabiliseert, omdat er sprake is van een ‘enorme toename’.

Wel wees de sr erop dat het hierdoor niet de bedoeling is dat de TU alleen studenten trekt die meer geld hebben. Mulder zei daarop dat de TU ook een beurzensysteem heeft, zoals de Justus & Louise van Effen scholarships.

De TU verandert ook haar restitutiebeleid. Anders dan andere universiteiten betaalt de TU nu twaalf keer per jaar collegegelden terug. Studenten kunnen ook in de maanden juli en augustus collegegeld teruggestort krijgen. Maar, zo zei Mulder, een collegejaar is een heel jaar. “Er worden in die maanden tentamens nagekeken en dat valt binnen het collegejaar. Voortaan betalen we nog maar vijfmaal per jaar terug. Dat scheelt ons geld, maar vooral administratieve lasten”, aldus Mulder.

De raad zei zich daarin te kunnen vinden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.