Onderwijs

TU komt schoonmakers tegemoet

Onder druk van actievoerende schoonmakers tekent de TU nog vóór de zomer de code verantwoordelijk marktgedrag schoonmaak- en glazenwassersbranche.

Ongeveer dertig schoonmakers en een handvol vakbondsmensen voerden dinsdag actie tegen wat zij noemen ‘intimidatie, verslechterende werkomstandigheden en oplopende werkdruk’ op de TU. Ze trokken in optocht naar het pand van het college van bestuur aan de Drebbelweg om een petitie te overhandigen. Daarin eisten de schoonmakers dat de TU de code verantwoordelijk marktgedrag schoonmaak- en glazenwassersbranche ondertekent, die stamt uit juni 2011. Deze code beschermt schoonmakers tegen een te hoge werkdruk en andere uitwassen van ‘doorgeschoten marktwerking’.


De TU besteedt schoonmaakwerk periodiek openbaar aan. Momenteel zijn er vier schoonmaakbedrijven aan de TU verbonden. Zij hebben, zoals gebruikelijk, de al aanwezige schoonmakers overgenomen van hun voorganger. Niet zelden betekent een nieuwe werkgever voor de schoonmakers: in minder uren hetzelfde werk doen. De code maakt daarvoor niet alleen de schoonmaakbedrijven zelf verantwoordelijk, maar ook opdrachtgevers als de TU.


Woordvoerder Mustafa Hayaty, zelf schoonmaker bij 3mE, vertelt dat hij en zijn collega’s zich niet gerespecteerd voelen.  “Ooit waren er per pand twintig of dertig mensen, nu vier of vijf. Je kunt kantoren nog maar maximaal twee keer per week schoonmaken. Op kasten kom je misschien twee keer per jaar. Een toilet moet in vijf minuten helemaal schoon zijn. En dan de controles op ons werk. Dat gaat nog net niet met een wit handschoentje. Vervelend. ”


Onder de petitie staan bijna honderd handtekeningen. Dat betekent dat vrijwel alle schoonmakers die op de TU werken hebben getekend. Zij wilden hun handtekeningen in eerste instantie aanbieden aan een vertegenwoordiger van de dienst facilitair management en vastgoed, maar die hield de boot af.


Daarop besloten de actievoerders het hogerop te zoeken. Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg zegt het ‘heel erg’ te vinden dat er op de TU mensen werken die zich niet gerespecteerd voelen. “Dat is totaal niet waar we voor staan. Ik snap niet dat we die code niet hebben ondertekend. Ik zeg toe dat we dat nog vóór de zomer doen.”

Hij zegt ook ‘op gezette tijden’ te willen spreken met de schoonmakers zelf, over wat er onder hen leeft. “Iedereen moet hier fijn kunnen werken, maar ik hoor niet alles via de officiële kanalen.”


Hayaty is tevreden en terughoudend tegelijk. “Fijn dat de TU de code gaat ondertekenen. Maar daarna is er nog een lange weg te gaan.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.