Opinie

Trendygestuntel

De jaarwisseling komt er weer aan en dus kan het grote ‘trendwatchen’ beginnen. Hoe ziet 2015 er uit? We willen het allemaal weten en de trendwatcher weet het.

Want wie trends watcht, die leeft in de toekomst.

Een fascinerend beroep. Een soort waarzegger in een maatpak. Een extrapolatie-professional. En… big business! Althans, nú nog. Als ik Google trends mag geloven, is het trendwatchen een afnemende trend.

Maar nu de data om trends te voorspellen voor het oprapen liggen, zou er best een revival kunnen komen. Ik voorspel de trend dat het trendwatchen niet meer door een selecte groep wordt gedaan, maar een sport wordt voor de grote massa. Het zal niet lang meer duren voor we kunnen stemmen en juichen tijdens ‘So you think you can trendwatch’: een interactief tweedeschermconcept waar geduld bij nodig is. Tussen de opname en de uiteindelijke uitslag zit 25 jaar. De winnaar is degene die het meeste goed heeft voorspeld én nog in leven is. De prijs: een Toyota Aigo oldtimer, een doos taaie Twixen en de rest van je leven gratis thuiszorg.

Ik zie een constante factor in alle trends die gewatcht worden: ‘Zoals we nu doen en denken is naïef, dom en super onhandig’. In de toekomst pakken we het veel slimmer aan. Wat we ook doen, één ding staat vast voor alle trendwatchers: de toekomst is beter! Totdat we er zijn. Dan zijn we weer naïef, dom en super onhandig.

Waarom houden trendwatchers geen rekening met de feilbaarheid van mensen? We zijn wel homo sapiens (‘kei- slimme aap’) maar ook homo ridiculus (‘klungelende baviaan’). We doen heel domme dingen, terwijl we ervan overtuigd zijn dat ze briljant zijn. Ik wil van de trendwatchers wel eens horen wat we allemaal voor blunders en fouten zullen gaan maken. Hoe zou dat klinken, onze problemen van de toekomst? Gaat u mee op reis want daar gaan we!

2024: “Wat een gedoe met die oprolbare telefoons! Soms vergeet ik hem op te rollen. Dan gaat hij over en nét als ik hem wil opnemen, rolt hij zich vanzelf op! Super onhandig.”

2095: “Wat je wat mij stoort aan de meeste hersenschors-cloud interfaces? Het bereik is niet zo groot, dus ik moet de ontvanger in de hoofdband stevig tegen mijn hoofd duwen. Ik zou juist willen dat ik al verbinding krijg als ik in de buurt ben. Zo kan ik toch niet werken!”

2240: “Handig dat ik het weer in mijn tuin nu zelf kan instellen, maar ik heb interferentie problemen met het weer van mijn buurman. Als we niet precies dezelfde tuintemperatuur instellen, krijgen we rond de schutting een lokaal onweersfront. Meestal aan mijn kant. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.