Kort

Terreurverdachten studeerden aan TU/e

De negen verdachten uit Eindhoven die in september zijn aangehouden op verdenking van het plannen van terroristische aanslagen waren hoogopgeleid en zeer conservatief, meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Meerdere verdachten hebben volgens de krant gestudeerd aan de TU Eindhoven. Twee van hen, broers, zijn gepromoveerd.

Een van de verdachten is medeoprichter van de islamitische studentenvereniging Salaam. In interviews vertelde hij dat Salaam ‘een brug wil slaan met niet-moslims en bij de TU ijvert voor een grotere gebedsruimte’. Aan de andere kant legde een Salaam-podcast studerende vrouwen uit dat ze hun dochters ‘zo jong mogelijk moeten aanleren de hijaab te dragen en geen strakke kleren aan te doen’, aldus NRC.

Volgens bronnen van de krant zitten de verdachten achter een Facebookpagina waarop ‘impliciet jihadistische boodschappen’ te zien zijn. Vaders worden er ook opgedragen om hun zoons technische studies te laten volgen. Moslims dienen na hun studie namelijk te vertrekken naar een islamitisch land, zag NRC, om die landen ‘van dienst’ te zijn. Hoe serieus de verdachten waren en of ze daadwerkelijk een gevaar vormden, dat moet de rechter nu bepalen.

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.