Een nieuwe tijd nadert met rasse schreden nu nieuwe technologische toepassingen als een soort tovenarij in rap tempo onze samenleving ingrijpend en over vele fronten veranderen. Daarover gaat het gestileerde boekje ‘Red de Mens’.
Mens en techniek ontwikkelen zich al eeuwen hand in hand. De industriële revolutie heeft dit proces versneld, maar de echte vaart kwam halverwege de 20-ste eeuw met de effecten van industrialisering, globalisering en massamedia. Intussen is een nieuwe fase ingezet met algoritmes, drones, big data en smartphones. De cascade aan veranderingen is aanleiding voor zowel vergezichten als angsten en beide komen in dit boekje voor, getuige de hoofdstuktitels: raken we gevangen in onze systemen, nemen robots onze banen over, wordt de aarde onleefbaar, valt de mensheid uiteen of scheppen we ons eigen paradijs? Meer dan 100 tegeltjeswijsheden van wetenschappers, filosofen, kunstenaars en politici zijn in dit handzame bundeltje bijeengebracht. Een citaat: ‘Red de Mens laat zien hoe we ongemerkt op weg zijn naar menselijkheid die nog niet is geïncorporeerd. Wilde systemen, kalme technologie, autonome producten en genetische surprises. De mens is permanent in ontwikkeling en het beeld verandert voortdurend.’ Drie voorproefjes: A. ‘Het lijkt onmogelijk tot het is gebeurd’; B.’ Eén machine kan het werk van vijftig gewone mensen doen. Maar geen enkele machine kan het werk van één uitzonderlijk mens doen’ en C. ‘Shit. Het gebeurt al, ik praat tegen machines’. De uitspraken zijn van (in willekeurige volgorde): Elbert Hubbard, Mr. Robot en Nelson Mandela. Zoek zelf uit wie J. Niet heel diepgravend, wel een verfrissend cadeauboekje.
Mieke Gerritzen, Koert van Mensvoort, Red de mens! – hoe overleven we?, BIS publishers & Next Nature Network, 158 blz, 12,95 Euro.
Comments are closed.