Onderwijs

Te lang over bachelor gedaan? Geen ov-kaart in master

Zo’n dertienduizend vertraagde wo-bachelorstudenten raken per 1 september hun ov-kaart kwijt. Als het wetsvoorstel van staatssecretaris Zijlstra erdoor komt, kunnen ze niet met een schone lei aan hun master beginnen.


De langstudeerboete kunnen deze studenten omzeilen, als ze in september met een master starten: zowel in de bachelor- als in de masterfase mogen ze één jaar uitlopen, voordat ze drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. Maar de ov-jaarkaart is een ander verhaal.



Als staatssecretaris Zijlstra zijn zin krijgt, hebben studenten straks maar één uitloopjaar voor hun ov-kaart. Wie al vijf jaar een ov-kaart had, heeft zijn rechten voor de bachelor, de master én dat extra uitloopjaar “verbruikt” en verliest na de zomer zijn studentenreisrecht. “Beginnen aan de master levert op dit punt geen nieuwe rechten op”, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Zijlstra.



Ook masterstudenten die hun diploma niet voor het eind van dit collegejaar halen, verliezen in september hun reisrecht als ze al eerder zijn uitgelopen. Hetzelfde geldt voor hbo’ers die zes jaar over hun opleiding deden en nog aan een master willen beginnen.



De studenten dienen hun ‘reisproduct’ eigenhandig voor 1 september van hun ov-chipkaart te verwijderen. Wie dat vergeet moet een hogere boete betalen dan voorheen: 97 euro per halve maand overschrijding, in plaats van 68 euro. De boete was sinds 1995 niet meer verhoogd, schreef de staatssecretaris onlangs aan de Tweede Kamer.



Volgens studentenorganisaties ISO en LSVb laat de voorlichting over dit wetsvoorstel te wensen over. “Het kabinet wil de maatregelen te snel invoeren. Studenten zijn al plannen voor volgend jaar aan het maken en weten niet wat hen te wachten staat”, zegt LSVb-bestuurder Jelmer de Ronde.



Dat er allerlei verschillende maatregelen tegelijkertijd worden ingevoerd, maakt het er volgens ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers niet beter op. “Het gaat niet alleen om het reisrecht, maar ook om de langstudeerboete, de basisbeurs en het leenstelsel in de masterfase. We zijn daarom met het ministerie aan het overleggen over een ‘online wizard’, een programmaatje waarin studenten hun exacte situatie kunnen invoeren en dan de gevolgen ‘op maat’ gepresenteerd krijgen. We hopen dat die wizard er in april is.”



De LSVb beraadt zich op haar strategie voor de komende tijd. De Ronde: “Wij willen natuurlijk zoveel mogelijk maatregelen van tafel hebben. Wat daar voor nodig is zijn we nu aan het bekijken.”

De studentenraad schrijft in een persbericht dat ze het Volkskrantgebouw beschouwen als ‘dé plek om de boodschap over te brengen aan de media’. “We willen aandacht vragen voor het feit dat bij Inholland ook heel veel goede opleidingen zijn”, zegt de Deense Ida Gall Jørgensen. Ze is studente aan de opleiding international communication management van Inholland Diemen en mede-organisator van het protest.

Volkskrant
Berichtgeving in de Volkskrant leidde afgelopen zomer tot onderzoek naar mogelijke diploma-fraude bij de opleiding media & entertainment management van de hogeschool. Deze week berichtte de krant dat een schoonmaker tentamens zou hebben gestolen en verspreid onder studenten.

Doelwit
Inholland is een te makkelijk doelwit geworden, vindt Gall Jørgensen. “Tentamenfraude komt overal voor, maar Inholland krijgt buitenproportioneel veel aandacht in de media. Als er wat bij Inholland gebeurt dan wordt er een artikel van een halve pagina over geschreven, als het op een andere hogeschool plaatsvindt gaat het om maar twee kolommetjes.”

Negatieve toon
De toon van een recent Volkskrant-artikel over tentamenfraude was erg negatief, zegt de studente. “Alsof er sprake is van een enorm probleem dat bij de hele hogeschool speelt. Dat is onwaar en oneerlijk.” Ze krijgt bijval van studiegenoot Joeran van Slooten: “Het straalt op alle studenten af. Ik heb het gevoel dat mijn diploma minder waard wordt. Ik zie managers van bedrijven nu al twitteren dat ze geen afgestudeerden meer willen van Inholland.”

Beter imago
Het protest is volgens de studenten bedoeld ‘tegen de media in het algemeen’. Maar helpt het om te protesteren bij de boodschappers van het slechte nieuws? “We willen gewoon laten zien dat wij goede, redelijke studenten zijn. Daar moet ook eens over geschreven worden. Ik hoop dat we ons imago zo kunnen verbeteren.” Inmiddels zijn Inhollandstudenten ook begonnen met het toevoegen van een i-love-inholland-twibbon aan hun avatars op facebook en twitter.

Begrip
VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas begrijpt de studenten wel. “Ik vind het getuigen van betrokkenheid. De studenten komen op voor de kwaliteit van hun onderwijs. Ze zijn trots op hun school en hun docenten. ‘Maak ons niet verder zwart’, is wat ze zeggen.”

Orde herstellen
Volgens Lucas werkt de hogeschool hard aan de problemen die er zijn. “Maar ieder brandje wordt in de media en in de politiek heel groot gemaakt. Dat werkt niet, dan moeten ze bij Inholland weer gaan blussen, in plaats van verbeteringen doorvoeren. Laten we ons nu even koest houden en ze daar orde op zaken laten stellen.”

Symbool
Is hun boosheid op de Volkskrant terecht? Lucas: “De Volkskrant doet op zich niets verkeerd. Ik denk dat ze voor de Volkskrant hebben gekozen omdat die symbool staat voor wat er in de media gebeurt. Inholland is groter dan die ene problematische opleiding waar onvoldoende toezicht op was.”

Ministerie
SP-Kamerlid Jasper van Dijk – nooit te beroerd om studentendemonstraties te steunen – reageert verbijsterd: “Gaat die demonstratie door dan? Ik wil heel graag met deze studenten spreken, ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat zij moe worden van de negatieve publiciteit. Maar volgens mij moeten ze niet bij de Volkskrant zijn, maar bij het ministerie van Onderwijs. Don’t shoot the messenger.”

Terechte oproep
Inholland-voorzitter Doekle Terpstra staat achter zijn studenten. “Ik denk dat het heel terecht is dat studenten een oproep doen aan de media om recht te doen aan de werkelijkheid, en aan ons om te besturen. En dat is wat mij betreft niet aan dovemansoren gericht.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.