Onderwijs

‘Student-assistent vangt klap niet op’

“De student-assistent vangt niet de klap op van de bezuinigingen, maar ik geef geen garantie dat er niet op student-assistenten wordt gekort.”

Dat meldt het ministerie van OCW. Vooraf was niet op zoveel extra eerstejaars gerekend. Daardoor valt de bekostiging van de onderwijsinstellingen voorlopig te laag uit. Normaal gesproken wordt dat pas twee jaar na dato hersteld, waardoor het hoger onderwijs tijdelijk met een gat in de begroting kampt.

In het hbo groeide het aantal deeltijdstudenten met 4,2 procent, maar het aantal voltijdsstudenten nam nog harder toe. De afgelopen jaren schommelde de groei telkens rond de twee procent. De laatste groeispurt dateert van 2003, toen er opeens 6,4 procent meer eerstejaars waren, na een krimp in het voorafgaande jaar.

Aan de universiteiten was de toename iets grilliger: het ene jaar ruim vier procent, het andere jaar bijna niets. In 2001 kwam er opeens een golf van 7,1 procent extra eerstejaars. Een groei van 12,5 procent is – in ieder geval sinds 1992 – nog niet eerder vertoond.

Een extern bureau is gevraagd de toename te analyseren. De cijfers zijn exclusief het ‘groene’ onderwijs, zoals de studies in Wageningen. Die vallen onder het ministerie van Landbouw.

Overigens vallen de cijfers lager uit dan in de doemscenario’s die vorige zomer de ronde deden. Toen circuleerden er voorspellingen als achttien procent extra eerstejaars in het hbo en vijfentwintig procent meer aan de universiteiten.

De cijfers zijn nog niet helemaal definitief. De instellingen kunnen nog correcties doorgeven. Daarom zijn er geen details bekend over de groei aan afzonderlijke hogescholen en universiteiten. Ook valt nog niet te zeggen welke opleidingen het hardst zijn gegroeid.

Dat standpunt nam collegelid Paul Rullman vorige week in tijdens overleg met de Studentenraad (sr).

Tijdens het overleg uitte de sr zijn ongerustheid over de vermeende bezuiniging op student-assistenten. Volgens de sr was in het jaar 2009-2010 elf procent van de inzet van student-assistenten verdwenen. De raad vreest dat vanwege de aanstaande bezuinigingen verder op die post wordt beknibbeld, terwijl de assistenten van groot nut zijn voor de kwaliteit van onderwijs. Ze zijn volgens de sr ‘laagdrempelig’ te benaderen voor studenten, nuttig bij als hulp bij practica en een ontlasting van de docenten.

Overnemen
Rullmann begreep de ongerustheid, maar draaide er niet omheen: snoeien treft ook de student-assistenten. Hij stelde tegelijk dat promovendi voor een deel de taken overnemen van de wegbezuinigde assistenten. Die taak is onderdeel van hun aanstelling, maar die mogelijkheid werd volgens Rullmann tot nu toe niet ten volle benut. Daarnaast zei hij dat ‘de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend’. “De post voor postdocs is dit jaar met twintig procent toegenomen ten opzichte van het vorige collegejaar.” Ook stelde Rullmann dat het aantal student-assistenten los van bezuinigingen in de loop van de jaren flink fluctueerde.

Onderwijskwaliteit
Hij benadrukte dat ‘de insteek’ van het college van bestuur nadrukkelijk niet is om in te leveren op onderwijskwaliteit. “Je kort waar het kan, maar we kijken zorgvuldig naar kosten en kwaliteit.” Hij vulde daarbij aan dat het cvb ook rekening moet houden met gevolgen van kabinetsmaatregelen als die tegen langstudeerders. De relatief goedkope student-assistent kan duur worden als het assisteren leidt tot meer dan een jaar studievertraging. De TU krijgt dan een boete.

Rullman beloofde dat het cvb bij de bezuinigingsplannen van de faculteiten nauwkeurig zal bekijken ‘dat niet te makkelijk’op student-assistenten wordt bezuinigd. “We letten erop dat de kwaliteit beschermd wordt.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.