Campus

Sport

De droom was snel over voor de Nederlandse damesrugbyploeg op het WK voor zeventallen in Dubai. De sevens-selectie, met vier speelsters van het Delftse Thor in de gelederen, plaatste zich als nummer laatst van de zware poule slechts voor de verliezersronde, waarin het zaterdag in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Rusland: 5-12.

Thor-speelster Lorraine Laros maakte zich in het gewonnen openingsduel met Frankrijk (17-14) nog wel verdienstelijk door in de slotfase de beslissende penalty (voor drie punten) binnen de palen te schieten. Zeven maanden lang bereidde de selectie zich voor. De speelsters werden er zelfs voor uit de nationale clubcompetitie genomen. Een aderlating voor Thor, dat zonder zijn coryfeeën op een troosteloze laatste plaats verkeert. Zondag moest de uitwedstrijd tegen The Wasps uit Nijmegen voor de tweede maal worden afgezegd vanwege een tekort aan speelsters. Komende zondag staat de cruciale thuiswedstrijd tegen concurrent Groningen op het programma. Daarbij kan de TU-ploeg haar teruggekeerde sevens-internationals goed gebruiken. “De wedstrijd gaat gewoon door, want we willen spelen en winnen”, aldus de vastberaden Fanny Ruiter, die benadrukte dat er deze week extra hard getraind wordt.
De eveneens in degradatienood verkerende heren van DSR-C haalden zondag in Amersfoort tegen directe concurrent Eemland met een score van 0-22 de eerste seizoenszege binnen, onder meer dankzij tries van Xander van Hoff, Lars de Lange en Ruud Selker. “Wij waren niet best, maar Eemland speelde écht hopeloos”, berichtte speler Ernst Kamp. “Dat laatste konden wij wel waarderen, ja.” De Delftse hekkensluiters moeten in de laatste twee duels met Hilversum en Diok punten halen om Eemland, dat nog één wedstrijd voor de boeg heeft, voorbij te streven. Kamp hoopt dat beide kampioenskandidaten hun krachten zullen sparen voor de playoffs.
Ook de korfballers van Paal Centraal verkeren op de onderste plaats, ondanks een sterke start van de zaalcompetitie. Zaterdag werd op het sportcentrum de zevende nederlaag geleden tegen De Sperwers: 7-12. “Zij waren veel effectiever”, luidde de eenvoudige verklaring van Lotte van Veldhuizen. Elk nadeel heeft zijn voordeel: omdat Paal Centraal in de laagste standaardklasse is ingedeeld, kan het niet degraderen.
Positief nieuws tot slot van het hardloopteam van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Het TU-octet doet al zes jaar mee aan de bedrijfscompetitie van atletiekvereniging De Koplopers, die uit drie lopen van vijf kilometer bestaat. “De laatste drie jaar eindigden we steeds op de eerste plaats”, weet coach Cor Dam. De voorsprong van veertig seconden na de eerste twee lopen op concurrent Runners World kon zondag tijdens de derde, afsluitende loop in de Delftse Hout echter niet worden geconsolideerd. Met een verschil van vier seconden eindigde het TU-achttal overall als tweede. Dam had wel een excuus voor de verspeelde voorsprong: “Ik moest zondag twee van mijn snelste lopers missen.”

Bezoekers van de TU Delft moeten in het Mekelpark straks hun weg vinden aan de hand van gebouwnummers. Alleen gebouwen met een publieksfunctie als de aula en de bibliotheek worden op verwijsborden rond en op de campus nog aangegeven met hun naam. De rest krijgt een nummer op de borden. Voor automobilisten, fietsers en voetgangers die de gebouwnummers niet kennen, komen er bij toegangswegen, tramhaltes en op parkeerplaatsen borden waarop de gebouwnummers worden vertaald naar namen.

De ondernemingsraad vroeg zich tijdens een presentatie over de nieuwe bewegwijzering af of nummers handig zijn. Bezoekers uit bijvoorbeeld Twente of Eindhoven weten vaak toch al niet waar ze moeten zijn en krijgen dan ook nog eens te maken met nummers. “Wat is er op tegen om namen te gebruiken”, aldus or-lid Dineke Heersma na een presentatie over de nieuwe bewegwijzering.

Volgens projectleider Serena van der Klugt van de afdeling facilitair management en vastgoed blijkt uit onderzoek dat verwijzen met nummers het meest gebruiksvriendelijk is. “Anders komen er te veel namen op de borden te staan en wordt het onoverzichtelijk.” Van der Klugt denkt dat mensen snel gewend zijn aan de nieuwe manier van de weg zoeken. “Het gebouwnummer moet bijvoorbeeld onderdeel worden van de adresvoering.”

De nieuwe bewegwijzering straalt volgens Van der Klugt eenheid uit, in tegenstelling tot de huidige. Ze laat foto’s zien van de borden die nu voor de gebouwen staan. Die van de bibliotheek is kort en breed, die van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen lang en hoog, die van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek staat op een paaltje en die van Civiele Techniek en Geowetenschappen hangt aan een zuil. Bovendien onderscheiden de borden zich te weinig van andere straatborden. Daarom moet ook de kleur van de TU-bewegwijzering anders, namelijk roodviolet. “De nieuwe bewegwijzering krijgt een duidelijke identiteit die als signaal werkt en opvalt in de omgeving”, vertelt Van der Klugt.

Een student is deze week afgestudeerd op de bewegwijzering van de TU-campus. Bureau Mijksenaar en universitair docent bij industrieel ontwerpen Frans van Mourik buigen zich over de uitvoering. Het college van bestuur heeft de plannen goedgekeurd.(SB/CvU)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.