Spaceboxes zijn uitstekend bewoonbaar

De TU-campus krijgt er na de zomer zo’n tweehonderd studentenwoningen bij. Bert Du Troy van Hees leidt Holland Composites Industrials BV, het bedrijf dat deze ‘spaceboxes’ produceert.

br />
Wat is een Spacebox nu precies?

,,Een mobiele woning van composiet, die je kunt stapelen: je kunt in een dag wel twintig boxen neerzetten. Nu zijn veel mobiele woningen nog van hout. Het materiaal van de spacebox is lichter, stijver en sterker. Er zijn twee versies: één van zeseneenhalf bij drie meter, en één van zeveneneenhalf bij drieëneenhalve meter. Alle voorzieningen zijn aanwezig. We gaan ze plaatsen in blokken van 54 boxen, die één centrale rioolpijp en water- en elektriciteitsbuis delen. Het is het click and go-principe. Dat houdt de plaatsingskosten laag.”

Waar komt het concept vandaan?

,,De behoefte aan mobiele woningen groeit de laatste jaren, en er zijn genoeg terreinen beschikbaar die een aantal jaren braak liggen voor een bouwvergunning wordt afgegeven. Architect Mart de Jong van het Rotterdamse architectenbureau De Vijf kwam met het idee voor een nieuw type mobiele woning. Met hem en Duwo zijn we gaan brainstormen. Zo’n spacebox moet natuurlijk ook van binnen aan de eisen van een studentenwoning voldoen, en daar heeft Duwo verstand van. Holland Composites International, dat ik in 1991 met twee vrienden uit Delft heb opgericht, richt zich vooral op de constructie. We werken voor de transportsector, de marine, de jachtbouw, de transportsector en de luchtvaart. Het aardige is dat je veel expertise die je opdoet in gebied A weer kan toepassen in gebied D. Dat geldt ook voor de spaceboxes.”

Hebben er al mensen in zo’n spacebox gewoond?

,,Nee, het is een nieuw product. Maar we gebruiken dezelfde productietechniek als bij de zeiljachten die we bouwen. En die blijken ook uitstekend bewoonbaar.”

Valt de spacebox in de categorie ‘duurzaam bouwen’?

,,Ik zou zeggen van wel. Mobiele woningen kun je makkelijk neerzetten en weer verplaatsen: het bouwen en slopen van een ‘vaste woning’ vormt dus een grotere aanslag op het milieu. En je kunt de boxen hergebruiken, in de zin dat je er later een andere functie aan geeft.”

Als woning zijn ze na tien jaar ‘op’?

,,Technisch gaat zo’n box zo’n vijftien, twintig jaar mee, weten we. Maar als woning wordt de box in tien jaar afgeschreven, dat zijn de regels.”

Komen er straks meer toepassingen?

,,Daar kan ik nu nog niet veel over zeggen. Maar we hebben wel grote plannen, ja. Delft is niet de enige universiteitsstad met een groot woningtekort.”

Wat is een Spacebox nu precies?

Waar komt het concept vandaan?

Hebben er al mensen in zo’n spacebox gewoond?

Valt de spacebox in de categorie ‘duurzaam bouwen’?

Als woning zijn ze na tien jaar ‘op’?

Komen er straks meer toepassingen?

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.