Opinie

Slechte dienst

Gedwongen door het ritme der onthullingen in NRC Handelsblad, zal spoedig, zoals nog maar net de decaan van 3mE, ook het college van bestuur moeten aftreden, vindt dr. Charel Krol Dobrov.


De verleiding voor de leden zal groot zijn om in hun toelichting het voorbeeld van de decaan te volgen:



– Wij treden niet af om de onthullingen;

– Wij betreuren dat we op deze manier in het nieuws zijn gekomen;

– Wij kunnen zo (wat we anders altijd wel konden) nu niet langer effectief leiding geven;

– Wij willen niet dat de TU Delft wordt meegezogen in wat ons ten onrechte overkwam;

– Wij offeren grootmoedig ons eigen belang op door ten behoeve van de TU Delft af te treden.



Maar dit zou niet origineel zijn; het is wat de laatste jaren alle Nederlandse bestuurders in vergelijkbare omstandigheden steeds hebben aangevoerd.



De TU Delft evenwel voert in het vaandel innovatie.



Innovatief zou het zijn als het volgende gebeurde:

– Men pretendeert niet door aftreden de TU Delft een dienst te bewijzen; men erkent dat juist door de gewraakte gedragingen en door het aanblijven men de TU Delft een slechte dienst heeft gedaan;

– De opvolgers komen ditmaal niet uit het kringetje van bekende en bevriende bestuurders;

– De opvolgende leden hebben affiniteit met wetenschap.



Kon het zo gaan, dan zou dat niet alleen een nieuwtje zijn; inderdaad zou dan aan de TU Delft een wezenlijke dienst zijn bewezen.



Overigens, de spijt om dat het zo heeft moeten gaan, zou niet minder blijven knagen.


Dr. Charel B. Krol Dobrov, juridisch raadsman en belangstellend toeschouwer

De Binas, wie kent hem nog? Het boekje dat iedere middelbare scholier gebruikt en waar alles instaat wat je niet uit je hoofd hoeft te weten. iScience is een soort Binas op hoger niveau. Helaas is gebruik van telefoons tijdens de meeste tentamens verboden, maar voor alle andere momenten kan de app een handige uitkomst bieden. iScience bevat heel veel basisformules op het gebied van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Zo’n beetje alle formules die nodig zijn om analyse 1 tot en met 4 probleemloos te halen zijn terug te vinden, maar ook een handig overzicht van het Griekse alfabet  is present. Dynamica, elektriciteit, vloeistof-mechanica en kinematica zijn een aantal van de beschikbare natuurkunde-onderwerpen.

Zo uitgebreid als wis- en natuurkunde zijn vertegenwoordigd, zo weinig aandacht wordt besteed aan scheikunde. Het periodiek systeem is zeer uitgebreid aanwezig, net als de eigenschappen van aminozuren en DNA-bouwstenen, maar daar blijft het bij. Er bestaan meerdere apps die veel uitgebreider zijn in de scheikundige basis, zoals ‘Everything Chemistry’ (€0,79) en ‘Organic Chemistry Essentials’ (gratis).

Nog een groot pluspunt van iScience is dat het mogelijk is om formules bij elkaar in een favorietenlijst op te nemen. De favorietenlijsten kunnen naar pdf worden geëxporteerd, zodat de overzichten met relevante formules gemakkelijk uit te printen zijn vanaf de computer.
iScience wordt zo nu en dan ge-update, dus de kans is aanwezig dat binnenkort meer volledigheid wordt geboden in alle onderdelen, inclusief scheikunde. Het handigste is uiteindelijk toch om alles bij elkaar in één app te hebben.

Leuk  *****
Handig *****
Bediening *****
Prijs  € 1,59
Platform iPhone/iPad

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.