Buiten de campus

Scientist Rebellion blinddoekte beelden

Klimaatactievoerders van Scientist Rebellion blinddoekten dit weekend onder meer de standbeelden van Erasmus in Rotterdam, Spinoza in Amsterdam en Rembrandt in Leiden. Het zou gaan om ten minste acht standbeelden in Nederland.

De actie werd niet alleen in Nederland, maar ook in onder andere Denemarken en Ierland uitgevoerd. Bij de standbeelden werden spandoeken opgehangen en afbeeldingen van alarmerende grafieken uit het rapport van de internationale klimaatorganisatie IPCC. De boodschap: met een verdere opwarming van de aarde zullen ecosystemen onherroepelijk veranderen en snel onleefbaar worden. (lees verder onder de foto)

Het geblinddoekte standbeeld van Spinoza in Amsterdam. (Foto: Scientist Rebellion)

Die boodschap krijgt nog te weinig gehoor, meent Spencer Heijnen, actievoerder van Scientist Rebellion en psychologiedocent aan de Universiteit van Amsterdam. “Als onze wereldleiders ooit een standbeeld hopen te verdienen dan moeten ze het roer nu radicaal omgooien en doen wat nodig is om de uitstoot van broeikasgassen en het verlies van biodiversiteit te stoppen. Ze moeten niet wegkijken!” Om die reden kozen de actievoerders wereldwijd voor het blinddoeken van standbeelden, variërend van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen tot Erasmus in Rotterdam. 

Dit weekend was Scientist Rebellion ook aanwezig bij een klimaatactie op Eindhoven Airport, onder andere uit protest tegen de hoge uitstoot van privéjets. De komende drie weken volgen er meer acties.

(HOP, PvT)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.