Het Verhalenplein is het thema van de nieuwe cultural professor aan de TU Delft: Abdelkader Benali.
Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali wil dit najaar met enkele tientallen studenten een creatief voorstel maken voor ‘het plein van de toekomst’. Mensen gebruiken pleinen namelijk op allerlei manieren. En al die mensen hebben verhalen, zoals elk plein een eigen historisch verhaal heeft. Benali wil dat onderzoeken en zoekt daarvoor 25 studenten.
Studenten die zich aanmelden, gaan in het weekend van 7 en 8 oktober met Benali op excursie naar pleinen in Brussel en Maastricht. Daarna krijgen ze een masterclass van zeven bijeenkomsten waarin ze in verhalen gaan denken over leefbaarheid en de openbare ruimte. Wat zijn ‘goede’ en ‘slechte’ pleinen? En wat zou het ideale plein zijn?
Openbaar programma
- Benali begint op vrijdag 6 oktober om 20.00 uur met een openbare lezing in de Aula. Aansluitend spreekt hij met zijn voorganger uit 2012: Floris Visser, waarna harpiste Lavinia Meijer de avond afsluit.
- Op dinsdag 28 november om 20.00 uur bespreekt Benali een film in Theater De Veste.
- De uittreerede en presentatie van de resultaten houdt Benali op woensdag 13 december om 20.00 uur in de Aula.
De schrijver is de zevende cultural professor aan de TU Delft. De eerste was Vincent Mentzel (2011). Daarna volgden Youp van ’t Hek (2012), Floris Visser (2012), Spinvis (2013), Paulien Cornelisse (2014) en Thom Hoffman (2015). Griet Op de Beeck zegde in 2016 af.
Prijzen
Benali werd geboren in Marokko en groeide op in Nederland. Zijn debuutroman Bruiloft aan zee verscheen in 1996 en werd bekroond met de Geert-Jan Lubberhuizenprijs. Voor zijn roman De langverwachte kreeg hij in 2003 de Libris Literatuurprijs.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl
Comments are closed.