Wetenschap

Schonere lucht boven Italië en China

De coronacrisis leidt tot schonere lucht. Onderzoekers van de TU Delft zien dat vanuit de ruimte met het Nederlandse Tropomi-instrument op de Copernicus Sentinel-5P satelliet.

De gemeten concentraties NO2 boven China in de drie weken voor (onder), en drie weken na (boven) het Chinese nieuwjaar. De Corona-uitbraak en de maatregelen vielen samen met de week van nieuwjaar. Bron: EU/ESA/KNMI

De coronacrisis leidt tot een enorme vermindering van luchtverontreiniging. Onderzoekers van de TU Delft en het KNMI nemen deze vermindering waar vanuit de ruimte met het Nederlandse Tropomi-instrument op de Copernicus Sentinel-5P satelliet.

De veranderingen die het gevolg zijn van de corona-maatregelen zijn vooral goed terug te zien in de NO2 (stikstofdioxide) metingen van Tropomi. In China meten de onderzoekers een sterke reductie van de hoeveelheid NO2 vanaf het Chinese Nieuwjaar (zie foto hierboven) toen de maatregelen van kracht werden. Gemiddeld over het land zien ze een reductie van de concentraties van ongeveer 35 procent ten opzichte van 2019. Voor individuele steden loopt dit op tot 50-60 procent.

Zo’n sterke reductie in vervuiling hebben we nooit eerder waargenomen

Prof. Pieternel Levelt, van de afdeling Geosciences and  Remote Sensing (CiTG), is wetenschappelijk initiator van het Tropomi-satellietinstrument. “Zo’n sterke reductie in vervuiling hebben we nooit eerder waargenomen. Wereldwijd kijkt men nu naar onze metingen. Wat hier gebeurt is uniek.”

Meer recent volgen de onderzoekers ook wat er in Europa gebeurt. De uitbraak van corona in Italië, en met name in het noorden, in de Povlakte, hebben ook geleid tot maatregelen. “Voor dit gebied zien we ook een sterke reductie van de concentraties ten opzichte van vorig jaar”, schrijven de onderzoekers op de website van het KNMI. Zie afbeelding hieronder en deze animatie van ESA. In Milaan is de concentratie in eind februari en maart ongeveer 40 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

De afname gemeten met Tropomi wordt bevestigd door de analyse van de concentraties van NO2 aan de grond door de Copernicus Atmosphere Monitoring Service. Gezien de maatregelen die in Nederland genomen zijn, verwachten de onderzoekers ook hier de effecten op NO2 in de komende weken waar te nemen.

Luchtvervuiling boven Italië is sterk afgenomen.

De concentraties NO2 in Italië in de periode 23 februari tot en met 14 maart in 2019 (onder) vergeleken met dezelfde periode in 2020 (boven). (Bron: EU/ESA/KNMI )

Redacteur Tomas van Dijk

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

tomas.vandijk@tudelft.nl

Comments are closed.