Campus

Rondborstige observator van het luchtruim

Boven het eiland Silhouette in de Seychellen, vliegt een hybride drone van Delftse makelij. Hij brengt er namens start-up Atmos bedreigde dier- en plantsoorten in kaart – nog geen anderhalf jaar na zijn uitvinding.

De mannen van Atmos: vlnr Sander Hulsman, Ruud Knoops, Dirk Dokter en Joost Bouman. (Foto: Bibi Veth)

Sander Hulsman van Atmos.

Marlyn heet ‘ie (of eigenlijk: zé), de drone. Puur traditie, volgens Sander Hulsman (30), oud-student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, oprichter en algemeen directeur van Atmos: “Vliegtuigen krijgen altijd vrouwelijke namen. Wij kozen voor Marlyn, naar Marilyn Monroe, omdat ze voor ze beroemd werd in een fabriek voor onbemande vliegtuigen werkte.”


Ze is de nieuwste drone van de start-up en inmiddels zijn er drie verkocht. Opbrengst: een slordige twintig- tot vijftigduizend euro per stuk.

“Er is veel vraag naar onze drones, vanuit de hele wereld. Ze hebben namelijk iets wat andere drones niet hebben: ze bezitten vliegtechnieken van een vastvleugelig vliegtuig én een helikopter. Daardoor kunnen ze makkelijk opstijgen en landen zoals een helikopter (op een gebied van twee bij twee meter, om precies te zijn – red.), gaan minder snel kapot dan andere drones doordat ze geen buiklanding meer maken, én ze kunnen ze snel en lang vliegen, zoals een vliegtuig.” Ideale eigenschappen om onherbergzame gebieden in kaart te brengen. Zoals Silhouette dus, dat voor een groot deel bestaat uit vulkaanlandschap en tijdens vloed deels onder water loopt. Toch: de grote vraag naar hun drones is ook het resultaat van snel en gefocust inspringen op de ongelooflijk snelle ontwikkelingen in de markt, denkt Hulsman. “Je kunt beter één techniek snel en goed toepassen, dan veel technieken minder goed verwerken.”


Eerder, in 2015, bracht Atmos met behulp van drones voor het project ‘Ruimte voor de rivier’ van Rijkswaterstaat overloopgebieden in kaart, om risico’s van hoogwater te verminderen. Het was hun eerste betaalde project. De toepassing van de drones van Atmos is vooralsnog voornamelijk landmeetkundig: alle typen dragen een hoge-resolutiecamera bij zich en een modem om ze via laptop of tablet te volgen, en leveren kaarten in 2D én 3D. Hulsman: “We lopen altijd mee met onze klanten om het functioneren van onze drones te evalueren. Ons motto: je hebt nooit genoeg klanten gesproken. Zonder hen geen business. Dat levert veel terugkomende klanten op.”


Momenteel bestaat het team van Atmos uit veertien man en kunnen ze leven van hun drones, maar het bedrijf houdt binnenkort wel een nieuwe investeringsronde. “We willen groeien. Onze drones ook inzetten om dijken te inspecteren. En eigenlijk gewoon bedrijven uit alle mogelijke takken toegang geven tot het luchtruim om veiliger en efficiënter data te verzamelen.”



  • Atmos

  • Opgericht: 2013
  • Oprichters: Sander Hulsman (CEO), Ruud Knoops (CCO), Dirk Dokter (CTO) en Joost Bouman (COO)
  • Studie: Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek
  • Werknemers: 14, inclusief stagiairs
  • Doelgroep: Bedrijven die luchtdata verzamelen ten behoeve van onder andere landmeting, surveillering, constructie en mijnbouw
  • Over 5 jaar: Wil Atmos wereldleider zijn op het gebied van landmetings- en surveilleringsdrones
  • Website: Atmosuav.com


Jorinde Benner

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.