Onderwijs

Roeiclubs moeten veel ‘nullen’ teleurstellen

Roeien wordt steeds populairder in Delft. Proteus en Laga hebben samen honderden eerstejaars moeten wegsturen. Bij de algemene studentenverenigingen was loten niet nodig.

De roeiverenigingen in Delft zouden explosief groeien als ze geen lotingen zouden kennen. Bij Laga schreven zich 453 aankomende studenten in, sommige meerdere malen. De roeivereniging hield tijdens de OWee dagelijks een loting, omdat ze maar 250 nieuwe leden aan kan.

Aan de hoeveelheid aanmeldingen bij Laga kan geen enkele andere studentensportclub tippen, al komt concurrent Proteus-Eretes aardig in de buurt met 417 geinteresseerde ‘nullen’. Ook die vereniging hield meerdere lotingen, ook zij heeft plek voor ‘maar’ 250 nieuwe leden. Proteus spreekt op haar website van teleurstelling en verdriet bij degenen die misgrepen.

Het zijn taferelen waarvan de algemene studentenverenigingen nauwelijks last hebben dit jaar. Het DSC hanteert al drie jaar een maximum van 450 nieuwe leden. Volgens President Matthijs Kan heeft het corps dit jaar minder mensen hoeven teleurstellen als vorige jaren: “Het is moeilijk te schatten hoeveel precies, want je weet niet wie er niet komen opdagen als ze een lange rij zien staan. Het blijft jammer dat we mensen hebben moeten weigeren. Dat is zuur.” Ook Virgiel hanteert een maximum, maar kon vanmiddag niet de laatste aanmeldcijfers geven.

Sint Jansbrug kreeg dit jaar ‘flink minder inschrijvingen’, vertelt aankomend bestuurder Leon Rozing. Het zijn er 106, tegen 130 vorig jaar. Over het waarom kan hij alleen speculeren. “Misschien wachten veel eerstejaars nog een jaartje met lid worden. Een andere verklaring kan zijn dat DSB het goed heeft gedaan. Dat is een soortgelijke vereniging.” DSB is volgens aankomend president Manon Waling inderdaad iets gegroeid. De Bond verwelkomde 93 nieuwe leden. “Dat aantal ligt in lijn met de afgelopen jaren, dus daar zijn we heel tevreden mee.”

Bij De Bolk heerst hetzelfde gevoel, aldus Bruno Lapré, de kersverse president. “We hebben 32 inschrijvingen. Voor ons is het heel goed.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.