‘Financiële klap voor universiteiten bij daling internationale studenten’
Als het aantal studenten van buiten Europa met 10 procent afneemt, dan schieten de universiteiten 37 miljoen euro dieper in het rood. Dat stelt accountantskantoor PwC in een rapport over de financiële positie van universiteiten.
PwC luidde vorige week de noodklok: met dalende aantallen binnenlandse studenten krijgen universiteiten sowieso minder geld. Nu de regering ook de buitenlandse instroom wil afremmen, levert dat mogelijk grote tekorten op.
De impact verschilt sterk per instelling. De Universiteit Maastricht, met ruim 70 procent internationale studenten, loopt meer risico dan bijvoorbeeld de Universiteit Utrecht met 20 procent. Vooral het wegblijven van niet-EER (Europese Economische Ruimte)-studenten, die jaarlijks tot 37 duizend euro collegegeld betalen, heeft grote financiële gevolgen.
Kwetsbaar
De Universiteit van Amsterdam is het meest kwetsbaar, met 7 procent van haar inkomsten afkomstig van niet-Europese studenten. TU Delft, TU Eindhoven en Wageningen Universiteit volgen met ongeveer 5 procent, terwijl de Radboud Universiteit Nijmegen met minder dan 1 procent het minst afhankelijk is.
Een daling van 10 procent lijkt realistisch: in september daalde de internationale instroom bij bacheloropleidingen al met 6 procent, nog zonder overheidsmaatregelen. Het kabinet wil uiteindelijk 168 miljoen euro bezuinigen op internationale studenten, onder meer door meer Nederlandstalig onderwijs aan te bieden. (HOP. OL)
Comments are closed.