Onderwijs

Protest in blauwe vuilniszakken

Delftse studenten protesteren vandaag in Den Haag tegen de kabinetsplannen. Vanaf 10 uur vertrekken ze met de trein naar het Plein. Volgens de studenten zijn ze door de kabinetsplannen ‘de zak’.

Met de actie willen de studenten ‘de politiek, de media en vooral Nederland laten weten dat de regering op het punt staat het onderwijs te kortwieken’, schrijven de Studentenraad en studentenvakbond VSSD in een persbericht.

De zak
Volgens de studenten zijn ze door de maatregelen ‘de zak’. Ze gaan dan ook in blauwe vuilniszakken protesteren. Om 12 uur vanmiddag verzamelen ze zich op het Plein in Den Haag. Dat is twee uur voordat het wetgevingsoverleg van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap begint.

Schade
De SR en de VSSD verwachten honderden studenten. In hun persbericht herhalen beide studentenorganisaties de zorgen die ze vorige week al verwoordden in hun Manifest tegen de regeringsplannen. Door de voorgenomen bezuinigingen zal het hoger onderwijs ‘onherstelbare kwaliteitsschade’ oplopen. Ook zullen studenten zich naast hun studie niet meer kunnen verbreden of verdiepen, terwijl werkgevers van afgestudeerden verwachten dat ze meer in hun bagage hebben dan alleen hun technische opleiding.

Dreun
Verder krijgt de bèta- en technieksector volgens hen een dreun door de maatregelen. Veel studenten zullen zich wel twee keer bedenken voor ze techniek gaan studeren, omdat die studies zwaar zijn en een tweejarige master kennen. Ze moeten dan twee keer zo veel lenen als niet-techniekstudenten.

Onmisbaar
Het zou het beginnen aan een bèta- of techniekstudie ontmoedigen. Dat zou slecht zijn voor het land, vinden de studenten: “Bèta’s zijn onmisbaar om verder te komen als kenniseconomie.” Ook stellen ze: “We krijgen dus minder ingenieurs van mindere kwaliteit. Op deze manier hebben we straks ingenieurs uit China – een land dat wel investeert in techniek – nodig om onze dijken te bouwen.”

Samenwerken
Nederlandse universiteiten werken te nauw samen. Dat stelt het Rathenau Instituut in een recent onderzoek. Volgens de onderzoekers zorgt de nauwe samenwerking ervoor dat er te weinig concurrentie is tussen de universiteiten. Als gevolg daarvan staat er geen enkele Nederlandse universiteit aan de absolute top in internationale reputatie- en prestatieranglijsten. “Het is niet te verwachten dat een van de universiteiten zich tot die top zal ontwikkelen in het huidige systeem.”
Overigens waarschuwen de onderzoekers ook voor een overmaat aan competitie. “Er lijkt sprake van een omgekeerde U-curve: met toenemende concurrentie neemt de prestatie en impact toe, zoals vergelijking van Nederland en Denemarken met Duitsland laat zien. Bij te grote concurrentie wordt deze contraproductief: in Engeland stagneert de toename van de output en de impact.”

BK City
De faculteit Bouwkunde blijft in het tot BK City getransformeerde voormalig hoofdgebouw aan de Julianalaan. Het college van bestuur (cvb) heeft ASR Fortis verzocht mee te werken aan ontbinding van de verkoopovereenkomst. Volgens bestuurssecretaris Hans Krul betekent dit, dat bouwkunde wat het cvb betreft blijft waar het sinds de brand zit. Ruim een jaar geleden werd het hoofdgebouw – dat op papier al was verkocht, maar waarvan de akte nog niet was gepasseerd – als voorlopige huisvesting door Bouwkunde betrokken. Sindsdien is steeds nadrukkelijker gesuggereerd de faculteit er blijvend te huisvesten, onder meer in de campusvisie 2030. Wat het afkopen van de overeenkomst kost, kan Krul niet voorspellen. “ASR zit in de driving seat. Het is loven en bieden.” Volgens hem is het mogelijk dat de deal nog afspringt, “maar ik verwacht dat het wel lukt om het pand terug te kopen.”

Huisvesting De TU wil het pand van Speakers aan de Burgwal huren voor Studium Generale. De afdeling facilitair management en vastgoed onderzoekt met de gemeente Delft de mogelijkheden. Studium Generale moet de huidige locatie bij TBM verlaten wegens ruimtegebrek. Volgens het college van bestuur is Speakers aantrekkelijk omdat het beschikt over een zaal met café en kantoorruimtes. Ook vanwege toekomstige activiteiten als de oprichting van een studie/studentenvereniging en faculty club zou het pand goed passen.

UitwegEen inbraak bij de TU Delft en twee autokraken waren de laatste uitweg. “Ik heb geen dagbesteding, geen werk. Ik heb alleen hasj. Op een gegeven moment gaan je handen jeuken en wat doe je dan? Kraken!” Zo verdedigde een vijfentwintigjarige Delftse veelpleger zich op 5 januari voor de Haagse rechtbank, volgens het AD. Al een derde van zijn leven bracht hij door in de gevangenis, maar “ik heb nog nooit een uitkering aangevraagd”, voegde hij er trots aan toe.

DrinkwaterDoor klimaatverandering, verstedelijking en vergrijzing zal het water in de stad steeds meer vervuild raken. Dit heeft gevolgen voor ons leefmilieu, maar ook voor de kwaliteit van het drinkwater. Met zijn benoeming tot hoogleraar Integratie en Innovatie in de Urbane Watercyclus deze maand wil prof.dr.ir. Luuk Rietveld (Civiele Techniek en Geowetenschappen) een bijdrage leveren aan het oplossen van deze problemen. De leerstoel is in het leven geroepen door waterzuiveringsbedrijf Waternet. Een oplossing voor het gebrek aan schoon water ligt volgens Rietveld deels in het winnen en zuiveren van zout water, dat nu de polders insijpelt. Ook wil hij onderzoeken hoe voorkomen kan worden dat hormoonverstoorders en medicijnresten via het water in het milieu terecht komen.

W.J. Ockelslaan
Wubbo Ockels begint al aardig in de buurt van Einstein te komen. De gemeente Slochteren heeft een straat in het nieuwe bedrijventerrein Rengerspark vernoemd naar de Delftse hoogleraar Aerospace Sustainable Engineering and Technology. De W.J. Ockelslaan ligt in de buurt van de Plesmanlaan en de Einsteinlaan van het bedrijvenpark in het plaatsje Kolham. Als de bouwwerkzaamheden volgens planning verlopen, neemt de gemeente het park begin april feestelijk in gebruik.

WoningbouwHoe breng je laagbouwwoningen onder in de stad? Oplossingen zijn sinds 11 januari te zien in de expositie ‘Intense Laagbouw’ in de hal van het ministerie van Vrom in Den Haag. De tentoonstelling over woningbouw in hoge dichtheden is een initiatief van de Groningse stadsbouwmeester Niek Verdonk, en gebaseerd op onderzoek van de leerstoel woningbouw van de faculteit Bouwkunde. De tentoonstelling werd geopend door minister Jacqueline Cramer en rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

Jury gezochtDe Imagine Scholierenwedstrijd is op zoek naar alumni die profielwerkstukken van scholieren uit havo en vwo willen beoordelen. Het zijn in het Engels geschreven businesscases over projecten in ontwikkelingslanden, waarvoor de ideeën door verschillende wetenschappers zijn aangereikt. Denk aan bio-noodwoningen, afvalwaterbehandeling van goudmijnen en waterpompen op biodiesel. Het winnende project wordt uitgevoerd. De beoordeling moet eind januari klaar zijn. Aanmelden kan per mail via info@ foundation-imagine.org.

Fraude Fraude met de studiebeurs voor uitwonenden kost naar schatting 27 miljoen euro per jaar. Gemeenten mogen straks controleren of studenten inderdaad uitwonend zijn, schrijft minister Plasterk aan de Tweede Kamer. Plasterk kondigt boetes, huisbezoeken en betere opsporingsmethoden aan. In uitzonderlijke gevallen wordt de bewijslast omgekeerd: dan moet de student aantonen dat hij inderdaad woont waar hij zegt te wonen. (HOP)

ModelzeilbotenWie maakt de snelste modelzeilboot van Nederland? Vijftien studententeams van de TU en Hogeschool InHolland binden op vrijdag 15 januari de strijd aan in het offshore-bassin van onderzoeksinstituut Marin in Wageningen. De wedstrijd is onderdeel van het onderwijsprogramma dat studenten van de minor-opleiding ‘zeiljachten’ van de TU Delft en Hogeschool InHolland volgen.

WakWakken onder bruggen zijn schaatsers een doorn in het oog. Zou daar met 160 liter vloeibare stikstof van -196 graden Celsius en 25 kilo droogijs (bevroren koolstofdioxide) van –79 graden Celsius een mouw aan te passen zijn? Met deze stoffen probeerden prof.dr.ir. Bendiks Jan Boersma en prof.dr. Geert-Jan Witkamp van de afdeling energy technology (3Me) afgelopen maandag een wak te dichten onder een brug bij de Bosbaan in Amsterdam. Nieuwslicht van de Vara en het Parool legden het experiment vast. Met het droogijs vulden de onderzoekers het wak op waarna ze vervolgens met de vloeibare stikstof de boel aan elkaar probeerden te lijmen. De resultaten vielen zwaar tegen. Het bovenste laagje water vroor zo snel dicht dat lucht en vloeibaar water onder het ijslaagje ingesloten raakte. De natuur lijkt onovertroffen. Boersma in het Parool: “Ik word hier niet vrolijk van.”

Rond kwart over elf telde de sr al meer dan duizend studenten die op de actie waren afgekomen. Uiteindelijk kwamen 1800 Delftse studenten naar Den Haag om te protesteren. 

Met hun aanwezigheid in Den Haag willen de studenten ‘de politiek, de media en vooral Nederland laten weten dat de regering op het punt staat het onderwijs te kortwieken’, schrijven de Studentenraad en studentenvakbond VSSD in een persbericht.

De zak
Volgens de studenten zijn ze door de maatregelen ‘de zak’. Ze gaan dan ook in blauwe vuilniszakken protesteren. Om 12 uur vanmiddag verzamelden ze zich op het Plein in Den Haag. Dat was twee uur voordat het wetgevingsoverleg van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap zou beginnen.

Schade
De SR en de VSSD verwachtten honderden studenten. In hun persbericht herhalen beide studentenorganisaties de zorgen die ze vorige week al verwoordden in hun Manifest tegen de regeringsplannen. Door de voorgenomen bezuinigingen zal het hoger onderwijs ‘onherstelbare kwaliteitsschade’ oplopen. Ook zullen studenten zich naast hun studie niet meer kunnen verbreden of verdiepen, terwijl werkgevers van afgestudeerden verwachten dat ze meer in hun bagage hebben dan alleen hun technische opleiding.

Dreun
Verder krijgt de bèta- en technieksector volgens hen een dreun door de maatregelen. Veel studenten zullen zich wel twee keer bedenken voor ze techniek gaan studeren, omdat die studies zwaar zijn en een tweejarige master kennen. Ze moeten dan twee keer zo veel lenen als niet-techniekstudenten.

Onmisbaar
Het zou het beginnen aan een bèta- of techniekstudie ontmoedigen. Dat zou slecht zijn voor het land, vinden de studenten: “Bèta’s zijn onmisbaar om verder te komen als kenniseconomie.” Ook stellen ze: “We krijgen dus minder ingenieurs van mindere kwaliteit. Op deze manier hebben we straks ingenieurs uit China – een land dat wel investeert in techniek – nodig om onze dijken te bouwen.”

SP-initiatief
De demonstratie kwam er op initiatief van SP-kamerlid Jasper van Dijk. Hij riep studenten via Facebook op om vandaag naar het Plein voor de Tweede Kamer te komen om te protesteren tegen de kabinetsplannen. Hij beloofde hun oliebollen. “Het blijft een Facebook-actie, dus geen officiële demonstratie. Het is dus nog maar de vraag hoeveel mensen er werkelijk komen, maar de eerste signalen zijn gunstig”, zei Van Dijk tegen Nu.nl.

Rond 12.00 uur hadden 1900 studenten hun deelname toegezegd. Naast TU-studenten beloofden onder andere de ASVA-studentenunie en de LSVb aanwezig te zijn in Den Haag. VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas twitterde rond twaalf uur “Kijk uit op een enorme menigte protesterende studenten op het Plein. We hebben wat uit te leggen! Studeren niet alleen recht: ook voorrecht!” Een paar minuten later besloot ze naar buiten te gaan.

Groningen
In Groningen begon om twaalf uur een protest op de Grote Markt. Comité Gronings Ontzet dat de demonstratie organiseert, verwacht ongeveer 2000 studenten. Rector magnificus Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn opvolger Elmer Sterken zouden aanwezig zijn om de studenten een hart onder de riem te steken. De Groningse demonstratie wordt ook ondersteund door de Hanzehogeschool. Volgens Nu.nl zullen prominenten van beide onderwijsinstellingen een verklaring tegen de kabinetsplannen ondertekenen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.