Campus
Solidariteit

Pro-Palestijns protest op TU-campus na ontruiming tentenkamp UvA

Een groep pro-Palestijnse actievoerders protesteert dinsdagmiddag op de campus van de TU Delft. De studenten besloten in actie te komen nadat een tentenkamp van protesteerders op de UvA maandagnacht werd ontruimd door de politie.

Actievoerders bezetten dinsdagmiddag 7 mei 2024 de Free Zone naast EWI. (Foto: Marjolein van der Veldt)

In de Free Zone naast de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica hebben zich vanaf dinsdag 12.30 uur enkele tientallen pro-Palestijnse studenten verzameld om actie te voeren. Uit solidariteit met de actievoerders op de Universiteit van Amsterdam die vannacht gearresteerd werden, hebben ze een tent opgezet. Ook delen ze flyers uit aan omstanders, waarop wordt verwezen naar uitleg op de Instagram-pagina van de activisten. De actievoerders zijn van plan te blijven tot 17.00 uur.

De studenten, die zich op Instagram Engineering Solidarity Palestine Delft noemen, sluiten zich aan bij de eisen van de actievoerders op de UvA. Ze eisen dat de universiteit de banden met Israëlische onderwijsinstellingen, instituties en bedrijven bekendmaakt en verbreekt. Datzelfde willen ze voor bedrijven die wapens leveren aan Israel.

Protesten op de UvA

De actie werd opgezet naar aanleiding van de gebeurtenissen op de UvA van maandagnacht, vertelt de organisator. Daar protesteerden vanaf het middaguur zo’n driehonderd studenten docenten en sympathisanten op de campus van Roeterseiland. Al snel werden dat er meer. Er werden barricades opgeworpen met pallets, hekken en bakstenen. 125 mensen werden uiteindelijk aangehouden, aldus de politie.

In een reactie zei de UvA maandagavond dat zij “onder geen enkel beding [wil] bijdragen aan oorlogsvoering en ook willen we niet meewerken aan uitwisseling op het gebied van militair gericht onderwijs.” In het bericht staan ook de samenwerkingen met Israelische instellingen opgesomd.

Later op de avond riep de universiteit de hulp van de politie in. Voor dat moment was burgemeester Femke Halsema met de demonstranten komen praten, maar zij kon hen niet overtuigen te vertrekken. Ook de politie waarschuwde vooraf dat de demonstranten moesten weggaan.

HOP, Bas Belleman/Kim Bakker

  • Universiteitsmedium Folia hield een liveblog bij van het protest bij de UvA.
  • De Amsterdamse zender AT5 legde de ontruiming vast.
Wetenschapsredacteur Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.bakker@tudelft.nl

Comments are closed.