Onderwijs

‘Pretendstudent’ liegt tot het eind

Jarenlang verstrikken ze zich in hun leugens, zeggen ze tegen hun ouders dat ze bijna gaan afstuderen en dan komt het uit: ze hebben nauwelijks iets uitgevoerd. In Tilburg hebben ze daar een term voor bedacht: de pretend-student. Die bestaat ook in Delft.

Het blad van de Universiteit van Tilburg, Univers, heeft enkele schrijnende verhalen verzameld over studenten die hebben gelogen tot het misging. Dan stond een hele familie bij de studentenbalie om te vragen waar de zoon des huizes zou afstuderen. Maar hij was bij lange na nog niet klaar. Eén student economie maakte zelfs een dag voor zijn ‘afstuderen’ een einde aan zijn leven.
Het begint vaak klein, met een leugentje om bestwil, vertelt een Tilburgse studentendecaan in Univers. “Ze liegen bijvoorbeeld over één tentamen. Maar dan wordt het van kwaad tot erger. Op den duur worden ze er steeds behendiger in.”
De studenten houden de schijn hoog door naar colleges te gaan, in de bibliotheek te gaan zitten of diploma’s te vervalsen. Een zus van een pretendstudent vertelt in Univers: “”Mijn ouders hebben niet gestudeerd en weten niet wat het verschil tussen studeren, specialiseren en promoveren is. Mijn broer, een stuk ouder dan ik, zei na vier jaar studeren dat hij zich aan het ‘specialiseren’ was. Wisten mijn ouders en ik veel wat dat betekende.” Voor sommige pretendstudenten is het afstuderen een stok achter de deur: de schijn kan en hoeft niet langer te worden opgehouden.
Hoeveel pretendstudenten er zijn, meldt Univers niet. Tilburgse studentendecanen en adviseurs zeggen er elk minstens één keer per jaar mee te maken te krijgen. De leugens van de pretendstudent komen meestal door een telefoontje met de ouders aan het licht.
Volgens de Delftse studentendecaan Monique Draijer komt dit fenomeen in Delft ook zeker één keer per jaar voor. “Er zit vaak veel persoonlijk leed achter.” Draijer en haar collega’s ondersteunen de betreffende studenten door hun familie zo snel mogelijk te vertellen wat er aan de hand is. “Daarmee willen we de verstoring in de communicatie die is ontstaan doorbreken.”
Draijer schrijft in een reactie op het bericht uit Univers dat studenten zich soms schamen voor het uitblijven van de prestaties, waarvan zij denken dat die van hen worden verwacht. “In gesprek gaan met je ouders en ervaren dat je er als kind ook toe doet zonder die studieprestaties geeft vaak al een enorme wending en ruimte om de relatie weer te versterken. Vervolgens ondersteunen wij studenten bij het zoeken naar andere mogelijkheden voor hun (studie)loopbaan, als zij dat willen.”

www.uvt.nl/univers/

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.