Opinie

Perfect jurkje

De cijfers liegen er niet om: er studeren steeds meer vrouwen sneller en beter af. In tijden van crisis blijken vrouwelijke eigenschappen onmisbaar.

In het bedrijfsleven groeit de vraag naar vrouwen op topfuncties en om dat te vieren is er papadag. Vrouwen van nu lijken zich te realiseren dat wanneer je dan ook nog ingenieur bent, je zo’n beetje alles wel in huis hebt en dus ook op de TU dartelt steeds meer vrouwelijk schoon.
Mijn afstudeerbedrijf bestaat uit vijfentachtig procent vrouw. Heerlijk! Dacht ik. Al tijdens mijn eerste week telde ik vier huilende collega’s. En daar stond ik. Totaal hulpeloos. Ik had er geen moment bij stilgestaan dat het gevolg van zes jaar Delft tot een diepgaand verlies van het contact met mijn rechter hersenhelft zou
leiden. In Delft hebben vrouwen zich aangepast en niet andersom. Ik heb zelden een mannelijke groepsgenoot betrapt op de vraag: “God, wat een leuk jurkje! Waar is die van?” Alvorens tot de kern te komen.
Persoonlijk vond ik dat altijd wel prettig, maar dat blijkt nu carrièretechnisch een fundamentele achterstand. Vrouwen kunnen veel dingen tegelijk, maar dat DOEN ze dus ook. Het komt niet zelden voor dat mijn kamergenote bezig is haar bureau grondig op te ruimen, haar e-mails beantwoordt, een telefoongesprek voert met China en met mij verwikkeld is in een diepgaand gesprek over de angst voor de dood of de mogelijkheid tot het baren van een tweeling. Zij haalt al haar targets, terwijl ik moeite heb me te concentreren op een artikel omdat er buiten een merel fluit. Het verschil tussen een meeting en een high tea heb ik nog niet kunnen ontdekken en dan dat jurkje! Ik dacht dat vrouwen zich mooi kleedden om het mannelijk geslacht gunstig te stemmen, maar niets blijkt minder waar. Het perfecte jurkje is van levensbelang binnen een vrouwelijke organisatie en dient als verbaal smeermiddel om dingen voor elkaar te krijgen of je positie te bevestigen. Ik sta iedere ochtend totaal gestrest voor mijn kledingkast en sla duidelijk de plank regelmatig mis. Bij deze wil ik alle aankomend ingenieurs waarschuwen en pleiten voor verplichte bijscholing buiten het curriculum. Een dagelijkse portie ‘De Tafel van vijf’ op NET5 zou voldoende moeten zijn en zo niet: Huur alle ‘Sex and the cities’ die je kunt krijgen. The world is seriously changing out there and we are sooo 2008.

De rechter achtte maandag wel bewezen dat W. brand stichtte in zijn woning aan de Voldersgracht en in Hotel Grand Canal aan de Breestraat. W. kreeg daarvoor zes jaar gevangenisstraf en tbs.

Beide panden zijn het bezit van Jaap den Dulk, net als het studentenhuis aan de Oude Delft. Tijdens zijn rechtszaak bekende W. de brandstichtingen aan de Voldersgracht en de Breestraat. Hij had niks te maken met de branden in het studenthuis, zei hij.

W. verklaarde tegen de rechter dat zijn acties juist het gevolg waren van de branden aan de Oude Delft. Die zijn volgens hem aangestoken door  eigenaar Den Dulk, om zo aan verzekeringsgeld te komen. W.’s advocaat suggereerde eerder dat de brand in het studentenhuis door een andere vijand van Den Dulk was aangestoken.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.