Opinie

Ouwe taart

Dit is mijn laatste column voor Delta. Vijf jaar geleden werd ik gevraagd als columnist en sindsdien is het maandelijks drukkende gevoel op zondagmiddag mij meer dan vertrouwd geworden.

Ik ben eraan gehecht. Maar deze week was ik sinds mijn afstuderen weer even terug op de TU en bedacht mij dat het al voorbij was voor ik afscheid had kunnen nemen. Bij het openen van de automatische schuifdeuren werd ik overvallen door een gevoel van nostalgie, om over de rij met hongerige studenten voor een onbetaalbaar onsmakelijke Sodexo-lunch nog maar te zwijgen. Aan alles komt een eind. Om kritisch te zijn moet je ergens middenin staan, de chaos ervaren en er iets aan willen doen. En niet een beetje melancholisch aan de zijlijn staan snikken. Ik heb lang nagedacht over mogelijke famous last words. Ik moest denken aan de woorden die een vriend van mijn ouders ooit sprak toen ik net begon met studeren: ‘Als je student bent realiseer je je niet hoeveel mogelijkheden je eigenlijk hebt.’ Op het moment dat hij het zei, dacht ik ‘ouwe lul’. Of ‘je moest eens weten hoe hoog de studiedruk al is!’,  maar hij had gelijk. Eenmaal afgestudeerd weet ik dat student zijn het allerbeste excuus is om te doen wat je interessant vindt, overal binnen te komen en op je gemak te ontdekken wat je niet wil. Ik wil niet zeggen dat het daarna minder wordt, integendeel. Maar ik realiseer mij wel wat een luxe het is dat er mensen voor je klaar staan om je te begeleiden, je werk beoordelen zonder je te ontslaan en zich druk maken om voor jou het meest interessante project te bedenken. Terwijl ik dit terug lees verzoen ik mij meer en meer met het einde van mijn taak als Delta-columnist; ik klink als een oude taart. Maar ik meen het: het zijn spannende tijden voor onderwijs en studenten. Jullie mogelijkheden en de kwaliteit daarvan staan op het spel. Ik zou zeggen; maak je druk. Wees kritisch en ambitieus. Eis fantastisch onderwijs. Demonstreer of wordt columnist en geniet daarvan. Daar sta ik deze plek graag voor af. 

“Na de Tweede Wereldoorlog is in 1948 besloten voor een extra leger, waarbij mensen naast hun baan of studie reserve staan. De gedachte erachter was dat zij in geval van dreiging het land óf een cruciale plek, zoals een energiecentrale, mede beveiligen en beschermen. Tegenwoordig kan een reservist ook voor uitzending naar Afghanistan in aanmerking komen. Je werkt dan een half jaar ter ondersteuning van de militairen op de basis. Daarnaast zijn er ceremoniële taken, denk aan Prinsjesdag, en worden we ingezet bij grote evenementen als de marathon van Rotterdam of de Nijmeegse Vierdaagse.

Mijn vader is vroeger een tijdje reservist geweest, waardoor ik er al bekend mee was. Na drie jaar in de supermarkt werken, wilde ik iets doen wat ik leuk vond. Ik heb me toen aangemeld. Voordat ze je aannemen, word je eerst uitgebreid getest. Als je daar doorheen komt, krijg je een auto vol uniformen, kisten, gasmasker en tenten mee naar huis en kun je je voorbereiden op de Algemene Militaire Opleiding. Dat was even afzien, ja. Zeker die week buiten overleven.

Het totale trainingsprogramma loopt over vier jaar, waarbij je van alles leert. Visiteren, dat is fouilleren, patrouilleren, een object bewaken en een uitgebreide cursus EHBO. De verplichte uren kun je verder aanvullen, bijvoorbeeld om te leren klimmen in Luxemburg of om je wing te halen, een parachutebrevet voor militairen. Veel mensen vinden het grappig als ik vertel dat ik weer een middagje heb liggen schieten. Toch komt er verantwoordelijkheid bij kijken. Zodra ik mijn uniform aantrek, verander ik van burger in militair. Ik moet het uniform ook niet aantrekken naar een feestje of er dronken mee door de stad lopen. Dan ben ik echt mijn baan kwijt.
Veel van de oefeningen die we doen, zijn ergens op de heide. Laatst waren we een paar dagen in Marnehuizen, in het noorden van Groningen. Defensie heeft daar een militair oefendorp gebouwd. We moesten de omgeving gaan verkennen, tenten bouwen en een verkeerssluis aanleggen, terwijl een ander peloton de vijand speelt. Vrij realistisch. Nee, er wordt dan niet met echte kogels geschoten, alleen een huls met kruit erin. Gewoon een losse flodder dus.”

Bijbaan: Reservist
Verdiensten: Niet exact bekend, krijgt naar rang betaald
Opvallend: Vader was ook reservist

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.