Campus

Opnieuw mishandeling bij Groningse studentencorps Vindicat

Het is weer hommeles bij het Groningse studentencorps Vindicat. In december is een lid in de sociëteit mishandeld, onthult het Dagblad van het Noorden. Tegen de afspraken in heeft de vereniging dit niet gemeld.

Na een reeks incidenten denkt de minister dat de Groningse studentenvereniging Vindicat werkt aan een cultuurverandering.

Het slachtoffer had volgens het Dagblad van het Noorden een lichte hersenschudding, letsel aan zijn gebit en een snee in zijn neus. Hij heeft aangifte gedaan tegen twee 22-jarige Vindicatleden.


In 2016 kwam studentencorps Vindicat in het nieuws toen een aspirant-lid tijdens de ontgroening was mishandeld: een ouderejaars zou op zijn hoofd zijn gaan staan. De dader is veroordeeld tot een dag cel en een werkstraf, maar is in hoger beroep gegaan.


Het voorval leidde tot hevige kritiek op ontgroeningen en de corporale cultuur. De bestuursbeurzen van Vindicat werden opgeschort na een volgend incident in een sushirestaurant. De vereniging moet aantonen “dat ze onacceptabel gedrag van leden wil voorkomen en veel energie wil steken in het benodigde cultuurveranderingsproces”, zei rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen.


Vindicat is vergeten deze nieuwe mishandeling te melden bij de burgemeester en de universiteit, zoals was afgesproken in een gedragscode die de vereniging heeft ondertekend. “Ik ben nalatig en stom geweest”, zegt Vindicat-rector Marc Mohr daarover tegen het dagblad.


De twee vermeende daders zijn door Vindicat geschorst en worden vervolgd door het Openbaar Ministerie.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.