Campus

Op spreekuur bij de wijkagent

Vragen over fietsendiefstal? Slachtoffer van woninginbraak? Loop eens langs bij de wijkagent. Iedere dinsdagochtend houdt hij spreekuur in de Aula.

Wijkagent Hans Bogaarts is iedere dinsdagochtend aanwezig in de Aula. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Hans Bogaarts is als wijkagent verantwoordelijk voor de wijk Wippolder en de TU Delft. Sinds het begin van dit collegejaar is hij iedere dinsdag aanwezig op de campus. Een belangrijke ontwikkeling voor de zichtbaarheid, zo noemt hij het spreekuur dat voortkwam uit maandelijks overleg tussen de universiteit en de politie.

Het bevorderen van veiligheid door aanwezig en zichtbaar te zijn, vindt Bogaarts geografisch gezien een lastige opgave. “Mijn wijk is groot, maar ik vind het belangrijk om in direct contact te staan met mensen.” Daarom schuift hij, als het lukt, iedere dinsdagochtend aan in de Aula. Hij informeert er studenten en medewerkers over lopende kwesties en beantwoordt waar nodig vragen.

Op andere dagen rijdt Bogaarts vooral rond en spreekt hij mensen. Voor hem weegt het persoonlijke aspect zwaar. Van social media is hij daarom wars. Twitter en Facebook gebruikt hij niet. “Ik probeer te voorkomen dat ik de hele dag met mijn mobiel bezig ben. Bovendien wil ik niemand in de weg zitten, want wat als ik een tweet eruit gooi over een inbraak terwijl een andere eenheid daar net mee bezig is?”  

Liever zet hij zich op dinsdag in voor Delftse studenten. En als hij er niet is, neemt collega Ingrid Pieters het over. Naast het beantwoorden van vragen, nemen de twee ook kleine aangiftes op. Bijvoorbeeld van een gestolen telefoon. Voor grote aangiftes, als woninginbraak, maken ze direct een afspraak op het politiebureau. Studenten en medewerkers zijn tijdens het spreekuur welkom met vragen over (woning)inbraak, fietsendiefstal, heling en stalking. In andere gevallen verwijzen ze door naar instanties die verder helpen. 

Voor Pieters, operationeel wijkexpert bij de politie Delft, valt de opkomst in de Aula tot nu toe tegen. “Sinds de start van het collegejaar is er weinig aanloop geweest.” Ze vindt het jammer, al is het volgens haar belangrijk om als politie zichtbaar te zijn door ‘klanten’ op te zoeken. “Het liefst zoals nu, op vaste dagen en tijden.” Bogaarts merkt op dat de politie bekend moet worden. “Studenten moeten weten dat we er zijn. En vergeet niet, voor ons is iedere student die we helpen er één.”

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.