Onderwijs

Oostenrijk stapt uit CERN

Oostenrijk trekt zich terug uit het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genève. Het deeltjeslab zou te weinig opleveren en het land wil zijn beperkte onderzoeksbudget beter investeren.

“Dit is een zwarte dag voor de Oostenrijkse wetenschap”, zegt een onderzoeker op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Hij noemt het “bizar” dat Oostenrijk zich terugtrekt voordat de nieuwe deeltjesversneller, de grootste ter wereld en het paradepaardje van het instituut, weer in gebruik wordt genomen. Oostenrijk heeft zwaar in de bouw ervan geïnvesteerd – tevergeefs, vreest hij nu.

“Niemand is blij met deze beslissing”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Maar we hebben nu eenmaal een krap budget”. De Oostenrijkse regering wil haar bijdrage aan het deeltjeslab, ongeveer 17 miljoen euro per jaar, gaan spreiden over verschillende internationale onderzoeksprojecten in de natuurkunde, sociologie en biotechnologie.

Met de terugtrekking van Oostenrijk verliest het deeltjeslab twee procent van haar volledige budget. Slechts twee landen draaiden eerder de geldkraan dicht: het voormalige Joegoslavië in 1961, en Spanje in 1969. Dat land keerde in 1983 weer terug.

Kan je even je arm stilhouden, anders werkt de decoder niet.” Dat was één van de meest gehoorde openingszinnen tijdens Discovery08. De QR-code Dating Service introduceerde een nieuwe manier van daten: bedenk een spetterende openingszin, laat deze coderen, plak een sticker met de QR-code op je schouder en wacht tot een geïnteresseerde met behulp van zijn of haar mobieltje jouw boodschap ontcijfert.

Benieuwd naar één van de meest originele openingszinnen van de avond? Surf met je mobiel naar www.i-nigma.mobi, maak een foto van de bovenstaande QR-code en volg de instructies.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.