Campus

Ontslag docent na grap over Iran

Een Amerikaanse docent is ontslagen na een grap op Facebook over de dreigende oorlog met Iran. Misschien kon Iran raketten richten op het huis van Kim Kardashian, opperde hij.

'Misschien kon Iran raketten richten op bijvoorbeeld Mall of America', schreef een Amerikaanse docent op Facebook.(Foto: Daren Mehl / Pixabay)

De Amerikaanse president Trump liet begin deze maand de Iraanse generaal Qassem Soleimani ombrengen. Hij dreigde bovendien dat hij een lijst van 52 Iraanse doelwitten had klaarliggen om te bombarderen als Iran terugsloeg, waaronder ook cultureel erfgoed.


Ter vergelding zou de Iraanse leider 52 doelwitten in Amerika moeten kiezen, bedacht een docent van Babson College, een gerenommeerde business school in Boston. Bijvoorbeeld de Mall of America of het huis van de Kardashians.


Screen-Shot-2020-01-10-at-9.42.09-AM.png


Ophef

Het grapje viel bij sommigen verkeerd. Er ontstond ophef en de man (directeur duurzaamheid) werd ontslagen. Babson College spreekt van haat zaaien en het goedpraten van geweld. Het grapje zou tegen de kernwaarden van het onderwijsinstituut indruisen.


Het was een slechte poging tot humor, zegt de docent zelf, maar hij vindt dat zijn onderwijsinstelling pal zou moeten staan voor de vrijheid van meningsuiting. En hij is niet de enige.


In Nederland speelde onlangs een soortgelijke rel toen een docent van de Universiteit Utrecht na de verkiezingswinst van Forum voor Democratie ‘Volkert, waar ben je?’ op Facebook schreef. Deze docent mocht blijven, maar kreeg wel een ‘voorwaardelijk strafontslag’.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.