Onderwijs

Ondanks corona toch meer aanmeldingen

Nu de aanmelddeadline van 1 juni is verstreken, maken hogescholen en universiteiten de balans op. Bij het hbo en het wo hebben zich meer studenten aangemeld dan vorig jaar.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

Door de coronacrisis loopt alles dit jaar net even anders in het hoger onderwijs. Sommige instellingen publiceerden vorige maand nog fors lagere aanmeldcijfers dan in diezelfde periode vorig jaar.

Het riep de vraag op of aankomende studenten wel op afstandsonderwijs zitten te wachten. Maar de universiteiten en hogescholen hielden de moed erin: studiekiezers zouden, net zoals in voorgaande jaren, nog massaal een eindsprint kunnen inzetten.

In de plus
Dat lijkt te zijn gebeurd. Zo hebben zich tot 1 juni 2020 ruim 169 duizend studenten aangemeld voor een hbo-opleiding (associate degree, bachelor of master). Dat is 1,6 procent meer dan vorig jaar in dezelfde week, meldt de Vereniging Hogescholen. Vergeleken met de deadline van vorig jaar (1 mei) zijn er zelfs 4,3 procent meer aanmeldingen.

Ook de universiteiten staan ruim in de plus. Daar hebben zich op dit moment ruim 99 duizend nieuwe bachelorstudenten aangemeld: 6,5 procent meer dan in dezelfde week vorig jaar. Vergeleken met 1 mei 2019 is dat 6,1 procent meer. 

Het aantal aanmeldingen voor bacheloropleidingen op de TU Delft ligt vier procent lager dan vorig jaar, maar is toch hoger dan in 2018. Het aantal aanmeldingen voor masterstudies steeg met tien procent. In het aantal internationale aanmeldingen is nog geen daling waarneembaar.

De eerste cijfers zijn dus zeker gunstig, al zijn aanmeldingen nog geen daadwerkelijke inschrijvingen. Wat de coronacrisis voor effect heeft op het uiteindelijke aantal nieuwe studenten is nog onbekend. “Hier kunnen we pas echt iets over zeggen na inning of betaling van het collegegeld komende zomer”, liet een TU-woordvoerder eerder weten. 

HOP, Evelien Flink / Delta, Marjolein van der Veldt

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.