Onderwijs

Aftellen tot 1 juni: waar blijven de nieuwe studenten?

Er hebben zich minder nieuwe studenten aangemeld dan vorig jaar om deze tijd. Maar de deadline is nog niet verstreken dus houden de universiteiten en hogescholen goede moed.

Bij het bureau inschrijvingen rinkelt de telefoon minder dan anders. (Foto: Pxhere)

Universiteiten en hogescholen zijn druk bezig om het aankomend studiejaar voor te bereiden. Dat een deel van het onderwijs online zal plaatsvinden en de rest op anderhalve meter afstand, lijkt onvermijdelijk. Maar zitten nieuwe studenten daar wel op te wachten?

Sommige instellingen melden deze week fors lagere aanmeldcijfers dan vorig jaar. Bij universiteitenvereniging VSNU stond de teller op 11 mei op 91 duizend nieuwe bachelorstudenten: 2,5 procent minder dan in dezelfde kalenderweek vorig jaar. Er zijn uitschieters. In Wageningen, bijvoorbeeld, hebben zich op dit moment 12 procent minder nieuwe bachelorstudenten gemeld, weet universiteitsblad Resource. Bij de Hogeschool Rotterdam was het aantal gewogen aanmelders op 4 mei zelfs 23,8 procent lager dan op hetzelfde meetmoment in 2019, meldt Profielen. Op de TU Delft ligt het aantal aanmeldingen 4 procent lager dan vorig jaar:

Schermafbeelding%202020-05-13%20om%2015.56.28.png

De cijfers per bacheloropleiding van de TU Delft. (Bron: Managementinformatie OS)

Deadline
Vanwege corona is de aanmelddeadline dit jaar een maand verschoven, van 1 mei naar 1 juni. Kijken naar de cijfers van precies een jaar geleden is daarom appels met peren vergelijken, zegt Eva Kloosterman, woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. “Het zou logischer zijn om de huidige aantallen te vergelijken met die van half april vorig jaar, twee weken voor de aanmelddeadline.”

Ook volgens de VSNU is het nog too soon to tell. “De aanmeldingen verlopen heel anders dan in voorgaande jaren”, zegt woordvoerder Bart Pierik. “Dat maakt het lastig om er een vinger achter te krijgen. Zijn er echt minder aanmeldingen of is er sprake van een 1-juni effect?” De cijfers fluctueren ook. Vorige week stonden de universiteiten nog 3,9 procent in de min.

Afwachten
Voorlopig blijft het dus koffiedik kijken en wachten op de laatste aanmelders. Nederlandse jongeren die voor het komende jaar al een tussenjaar hadden gepland, zullen hun plannen wellicht nog omgooien. Een recordaantal studenten ging vóór de coronacrisis een jaartje backpacken of werken, maar dat zal nu niet erg aantrekkelijk zijn. Dat kan nog heel wat inschrijvingen opleveren.

Rest ten slotte de vraag of de internationale studenten die zich hebben aangemeld, daadwerkelijk komen opdagen. Internationaliseringsorganisatie Nuffic was hier begin april nog somber over.

HOP, Evelien Flink

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.