Campus

​Olympia’s Tour door TU-wijk

Delfts technologiebedrijf redt prestigieuze wielerkoers en Blauwe Wimpel blijft wapperen langs het Rijn-Schiekanaal.
Het bruist van de sportieve activiteiten rond de campus. Olympia’s Tour heet de oudste prestigieuze wielerronde van Nederland te zijn, al zat er tussen de eerste (1909) en vierde (1955) editie liefst 46 jaar.

De meerdaagse etappewedstrijd voor eliterijders is voor veel veelbelovende wielrenners het voorportaal van een glanzende profcarrière. Op de lijst van winnaars staan klinkende namen als Danny Nelissen, Thomas Dekker en Lars Boom. Dit jaar dreigde het evenement niet door te gaan omdat de organisatie failliet werd verklaard. Maar gelukkig ontpopte het Delftse technologiebedrijf 3M zich als redder in de nood door zich als nieuwe hoofdsponsor aan te melden. En dus kan de 63ste editie van de tot Olympia’s 3M Tour omgedoopte wedstrijd alsnog verreden worden. Op 16 mei liggen start- en finishplaats bij het 3M-gebouw in het TU Delft Science Park. ’s Ochtends wordt van daaruit een individuele tijdrit over 8,8 kilometer verreden. ’s Middags volgt van en naar hetzelfde punt de vijfde etappe over 139,8 kilometer op de weg. Op de website van de organisatie zegt directeur corporate marketing Ronald Faas van 3M Benelux te hopen ‘met een aantal innovatieve bijdragen en meedenkwerk de koers nog interessanter te maken voor renners, ploegen en niet te vergeten, het publiek’.

In de voor buitenstaanders wat onoverzichtelijke brij aan soorten wedstrijden, boten, klassen en categorieën in de roeiwereld, zijn er talloze prestigieuze prijzen te winnen, waarmee je als vereniging de concurrenten maar wat graag de ogen wilt uitsteken. Een daarvan is de Blauwe Wimpel, die wordt uitgereikt aan de snelste verenigingsacht van Nederland. Het felbegeerde stukje stof is te winnen tijdens de Head of the River Amstel, een klassieker die half maart op het programma stond. Een jaar lang hing het stuk dundoek te wapperen aan de mast op het Proteus-terrein langs het Rijn-Schiekanaal. En dat moest het komende jaar ook maar zo blijven, klonk het strijdlustig in Proteus-kringen. Dat lukte. Maar ditmaal niet dankzij de dames, die de prijs vorig jaar in de wacht sleepten, maar dankzij de herenacht die – voor het eerst in de Proteus-historie – het blauwe vaandel wisten te veroveren. De race over acht kilometer werd afgelegd in 24:06.4. Eeuwig rivaal Laga, dat geen rol van betekenis speelde in de jacht op de wimpel, kon zich troosten met een zege door de dames dubbelvier. Dat is toch weer een blik erbij, in de prijzenkast.

Tips? Jimmy.tigges@hetnet.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.