Het stikt van de zwevende en onwetende kiezers aan de vooravond van de studentenraadsverkiezingen, blijkt uit een kleine rondgang van Delta. Wat houdt hen bezig?
Op de maandag voor de studentenraadsverkiezingen liep Delta over het Mekelpark, bij de aula, voor Pulse en bij de faculteit Technische Natuurkunde om studenten te spreken over de verkiezingen voor de studentenraad en de facultaire studentenraad op 10 en 11 mei (vandaag en morgen). Delta sprak elf studenten over hun voorbereiding op de verkiezingen. De overgrote meerderheid weet nog niet op welke partij ze gaat stemmen of is niet van plan te gaan stemmen. Zijn zij nog binnen te halen?
Lala en Norin hebben de posters gezien, maar denken dat maar weinig interessant voor hen is, vertelt Lala. “Ik wist niet dat de verkiezingen eraan kwamen. Omdat ik me op mijn studie richt, denk ik niet dat ik ga proberen er meer over te weten te komen.” Nora ziet niet hoe de studentenraad invloed op hen heeft, aangezien ze internationale studenten zijn. “We kennen ze niet. Als ze zich actief zouden inzetten voor internationale studenten, zou dat zeker onze aandacht trekken.”
Turhan gaat ook niet stemmen. “Tijdens covid was ik niet op de campus, dus toen was er voor mij weinig om voor te stemmen. En momenteel hoef ik niet veel op de campus te zijn omdat ik mijn simulaties vanuit huis kan doen. Bovendien studeer ik binnenkort af, dus de verkiezingen zullen op mij geen impact hebben.”
Hoewel Tjaik wist van de komende verkiezingen, zijn noch hij noch Clara van plan om te gaan stemmen, vertelt Clara. “We zijn allebei bezig met onze scriptie en zijn er volgend jaar niet meer. Ik weet niet of het voor mij nog relevant is.” “Ik heb het nu gewoon te druk om over deze dingen na te denken”, zegt Tjaik.
De partijen lijken veel op elkaar en zetten allemaal de student voorop, vindt Benjamin. Hij weet daarom niet op wie hij moet stemmen. “In het begin van mijn studententijd heb ik op Lijst Bèta gestemd, maar ik zie weinig verschil. Alle partijen hebben de belangen van studenten centraal staan. Belangrijke onderwerpen voor mij zijn werkdruk, zoals de hoogte van het BSA en waar je studiepunten voor kan krijgen. Mochten de partijen daarover verschillen van mening, dan zou ik daar nog wel naar willen kijken.”
Internationale student Rita kwam in september naar Delft. “Ik waardeer dat er organisaties zijn zoals de studentenraad en ik volg over het algemeen het TU Delft nieuws en lees posters. Daarom was ik verrast en teleurgesteld toen ik zo laat pas over de studentenraad hoorde. Ik denk dat het belangrijk is dat ze meer aanwezig zijn in het dagelijkse studentenleven. Als ik initiatieven of campagnes van de studentenraad ook buiten verkiezingstijd had kunnen zien, had ik waarschijnlijk gestemd.”
Zichtbaarheid en sterke standpunten gaan voor Mijntje de doorslag geven. “Ik wist van de verkiezingen omdat een clubgenootje van mij eraan mee doet. Ik ben van plan te gaan stemmen, maar ik heb nog niet echt een idee op wie. Ik wil op een partij stemmen die laat zien dat ze een plan hebben. Ze moeten het serieus nemen met de focus op studie en studentenleven en niet te vage standpunten hebben. Ik heb bijvoorbeeld een groot vraagteken bij die derde partij. Dat was als grap begonnen hoorde ik.”
Ezra weet nog niet op wie hij gaat stemmen. “Op verduurzaming mis ik bij alle partijen echt grootse plannen. Ik zie graag dat er geld wordt gestoken in energie opwekken op de campus en in duurzame studentenhuisvesting. Ik vraag me af of de plannen van de TU om te groeien wenselijk zijn. Ik heb mijn bachelor gedaan in Enschede, dan valt op dat in de randstad alles draait om de randstad. Als je zoveel studenten in Nederland wilt hebben, zouden ze moeten kijken of dat niet beter verdeeld kan worden over andere steden.”
Passende faciliteiten en betaalbare consumpties zijn voor Alihan de belangrijkste onderwerpen voor deze verkiezing. “Ik weet dat Lijst Bèta zich de afgelopen twee jaar heeft ingezet voor inclusieve stilteruimtes op de campus, dat wil ik steunen. Dat is bij de TU Delft erg langzaam op gang gekomen. Als moslim bid ik vijf keer per dag waarvan drie keer tijdens studie-uren, dus goede faciliteiten zijn voor mij belangrijk. Daarnaast zou ik de studentenraad graag oproepen om meer aandacht te besteden aan betaalbaar eten op de campus. Deze tijden van inflatie raken studenten ook. Als je wilt dat studenten hier de hele dag terecht kunnen om te studeren, moet er ook betaalbaar gezond eten aanwezig zijn.”
Dat er een derde partij op de lijst was, wist Jelle nog niet, maar hij heeft zich al wel verdiept in de verkiezingen en weet precies op wie hij gaat stemmen. “Ik ga Oras stemmen, op Jelle van de VVTP (studievereniging van technische natuurkunde). Ik had met hem gepraat en mag hem wel. Toen zag ik dat Oras ook goede ideeën heeft, zoals aandacht voor ontplooiing naast de studie. Je kunt niet alleen uit boeken leren vind ik, dus daarom is het mooi dat Oras wil dat je studiepunten kunt krijgen voor stages en andere activiteiten.”
- Op woensdag 10 en donderdag 11 mei kun je als student van de TU Delft stemmen voor de studentenraad en de facultaire studentenraad via stem.tudelft.nl. Op die website vertellen meerdere kandidaten over hun plannen.
- Wil je meer weten over een specifieke partij? De drie deelnemende partijen Oras, Lijst Bèta en Dé Partij hebben een eigen website.
- Meer informatie over de functie van de studentenraad lees je op de website van de TU Delft. Ook heeft elke faculteit een eigen pagina over de facultaire studentenraad.
- Lees ook Nieuwe partij wil ‘een nieuw geluid’
Thirza Bolhuis / Stagiair
Comments are closed.