Campus

Nog niet buiten sporten bij X

Studenten die willen weten wanneer ze buiten op de campus mogen sporten, tasten nog even in het duister. X wacht op antwoord van het college van bestuur van de universiteit.

X wil tennis als eerste sport weer toestaan zodra er groen licht is van het college van bestuur. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Het kabinet heeft vorige week woensdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat buitensporten weer zijn toegestaan zolang daarbij anderhalve meter afstand gehandhaafd blijft. Na dat besluit maakten een aantal universitaire sportcentra bekend weer zo snel mogelijk open te willen gaan en te onderzoeken hoe dit het beste kan.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de universitaire sportcentra in Groningen, Leiden en Nijmegen wacht X op groen licht van het college van bestuur (cvb). “We zijn een onderdeel van de TU Delft”, zegt een woordvoerder van X. “De universiteit wil op een verantwoorde manier omgaan met de mogelijkheden tot verruiming van de coronamaatregelen en dat vraagt om zorgvuldige besluitvorming over de vraag of en zo ja hoe deze maatregelen op de campus van de TU worden doorgevoerd. X steunt die lijn.” Het sportcentrum van de universiteit Maastricht wacht net als X af totdat het cvb zich over de kwestie heeft gebogen.

Drukker op de campus
Volgens de woordvoerder van X speelt ook mee dat de meeste sportfaciliteiten op de campus van TU Delft liggen, ook al mochten universitaire gebouwen van de overheid al open blijven. “Meer sporten betekent ook meer bedrijvigheid op de campus. Ook daar gaat het college van bestuur over in onze ogen.” 

Als de toestemming er komt, wordt tennis als eerste weer toegestaan. “Dit is onze enige buitensport waarbij de anderhalve meter maatregel te handhaven is zonder speciale maatregelen te nemen.”

Delftse studentensportverenigingen die niet aan de campus gebonden zijn, pakken sinds deze week hun activiteiten gestaag op. Zo staat windsurfvereniging Plankenkoorts weer surfactiviteiten toe en is studentenatletiekgroep DSAV’40 weer begonnen met trainen.

X%20sporten%20dsav.PNG

Overleg met studentensportverenigingen
De overheid vroeg alle sectoren een maand geleden alvast plannen te maken voor de anderhalve- metereconomie. X heeft toen een werkgroep in het leven geroepen om een plan te maken voor het aanbieden van sporten. Die werkgroep is al in gesprek met docenten en studentensportverenigingen om te onderzoeken welke aanpassingen mogelijk zijn om ook andere buitensporten weer toe te staan.

X onderzoekt momenteel ook hoe op de lange termijn andere activiteiten weer kunnen plaatsvinden die binnen de versoepelingsmaatregelen van de overheid vallen. Een woordvoerder noemt als voorbeelden horeca, het verplaatsen van binnenactiviteiten naar buiten, het bezoeken van een masseur, fysiotherapeut of andere specialist binnen Boost en het deelnemen aan het cultuuraanbod.

Delta is door meerdere studenten benaderd met zorgen over restitutie van hun X-abonnement. Ook hiervoor wacht X een besluit van het college van bestuur af.

Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.