Campus

Nog meer vlees

Ik blijf nog heel even doorgaan met vlees.
We hebben werk gemaakt van het lammetje, we hebben het varkentje gewassen. Rest ons nog een belangrijke groep: de koe.

Het volgende recept kwam ik tegen tijdens een reis door Zuid-Afrika. Bij een van de vele marktjes die Kaapstad rijk is, verkochten ze een broodje, fantastisch door zijn eenvoud. De sleutel was simpel; goede producten en een hoop liefde.

Broodje ribeye (of ander rundvlees)
Nodig: grillpan, oven, koekenpan, snijplank, mes.
Ingrediënten: goede kwaliteit ribeye of entrecote, ciabatta, bittere slasoort zoals rucola, een paar
grote uien, mosterd of mierikswortelpuree,
zout en peper, olie.

Basisregel nummer 1 bij dergelijke gerechten is simpel: geen goed eindresultaat zonder een goed beginproduct. Voor dit gerecht is het dus essentieel dat je begint met een goed stuk vlees. Haal het vlees een uur voor bereiding uit de koeling en laat het onbedekt op temperatuur komen.

Snij om te beginnen de ui in plakjes van ongeveer twee millimeter. Doe een beetje olie in de pan, en laat de uien ongeveer anderhalf uur op het allerlaagst pitje volledig karamelliseren. Je kunt dit proces versnellen door een beetje suiker toe te voegen, maar dit hoeft in principe niet.
Grill het vlees naar de gewenste gaarheid (voor ribeye is dit medium rare, in verband met het vetgehalte in het vlees) en laat goed rusten. Ciabatta even oppiepen in de oven, opensnijden en een van de kanten met de mosterd besmeren. Snij het vlees in plakken van ongeveer een halve centimeter, bestrooi met peper en zout en doe op het broodje. Gekaramelliseerde ui erbij en sla.

Met geslepen messen, 

Job Hogewoning

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.