Studentenleven

Nog geen bsn voor Caribische studenten

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen trekt wederom aan de bel: tegen de beloftes in blijven nieuwe Caribische studenten problemen houden met de aanvraag van hun bsn-nummer. Hij waarschuwde hiervoor tijdens een interparlementair overleg van delegaties uit Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland. Ook Caribische studenten aan de TU Delft lopen tegen problemen aan en stoppen relatief vaak met hun studie, schreef Delta in 2021.

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) maakte in november nog bekend dat Caribische studenten die in ‘Europees Nederland’ gaan studeren al voor hun vertrek via DUO een bsn-nummer zouden kunnen krijgen. Daarmee zouden ze alvast geregistreerd staan in de Nederlandse basisadministratie. Tot nog toe kunnen ze hun bsn-nummer alleen na aankomst in Nederland aanvragen.

Dat zorgt voor vertraging en rompslomp bij het regelen van hun studiefinanciering en studenten-ov. Ook kunnen ze geen bankrekening openen en verzekeringen afsluiten. In april volgend jaar moet alles beter geregeld zijn, is nu het nieuwe streven.

De ombudsman spoorde de parlementsleden aan om ervoor te zorgen dat deze deadline gehaald wordt. De situatie in Nederland is volgens hem schrijnend. Voor Caribische studenten is het momenteel makkelijker om bijvoorbeeld in België te gaan studeren: daar worden ze tenminste behandeld als EU-burger, sneerde hij. (HOP, PvT)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.