Onderwijs

Nobelprijs voor molecuulknutselaars

Twee Amerikanen en één Japanner krijgen de Nobelprijs voor de scheikunde. Ze bedachten methodes om met koolstofatomen complexe moleculen te bouwen.

Van DNA tot slangengif: organisch materiaal is grotendeels opgebouwd uit koolstofatomen. Scheikundigen wilden graag allerlei complexe moleculen nabouwen of verzinnen, maar dat lukte niet goed. Koolstof is uit zichzelf nogal stabiel. Er waren wel trucs om de atomen reactief te maken, maar die leverden veel restproducten op.

Binden
Daar hebben Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi en Akira Suzuki iets op gevonden. Ze bedachten manieren om koolstof via palladium te binden: palladium-catalyzed cross coupling.

Dankzij hen kunnen chemici nu makkelijker allerlei complexe moleculen bouwen. Dat resulteert in nieuwe medicijnen, maar ook in moleculen voor elektronica.

Containerwoningen voor studenten op het NDSM-terrein. “Ik vind het een beetje jammer dat deze boxen hier staan. Qua materiaal passen ze wel bij het oude, industriële karakter van de omgeving, maar voor de rest niet. Ze passen ook niet bij de ruimtelijke indeling van dit terrein. Terwijl dat toch ook belangrijk is als je een gebied als dit wilt ontwikkelen.” 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.