Campus

Nieuwe partij walst or binnen

De nieuwe fractie Young Researchers’ Impact (YRI) komt met zes zetels in de ondernemingsraad (or). De huidige fracties – FNV, Democratisch Beleid (DB) en Academisch Belang (AB) – krijgen respectievelijk zes, elf en twee zetels. Dat is de voorlopige uitslag van de or-verkiezingen van 3 en 4 oktober.

Menno Blaauw, vertrekkend or-voorzitter en zelf van Democratisch Beleid, is blij met de winst van YRI. “Jonge onderzoekers zitten straks duidelijk aan tafel”, reageert hij, óók omdat DB en AB ook beide een promovendus in hun midden hebben. De samenstelling van de or wordt daarmee een betere weerspiegeling van het TU-personeelsbestand. Volgens YRI-voorzitter Rebekka van der Grift in een eerder interview met Delta beslaat de groep die haar fractie vertegenwoordigt ‘ongeveer de helft van alle werknemers’.

De opkomst van de verkiezingen was ditmaal lager dan drie jaar geleden: 25,8 procent tegen 28 procent in 2020. Blaauw kan ermee leven. “Ik had gehoopt op 30 procent, maar met 25 procent steken we ook goed af tegen andere universiteiten.” Hij wijst daarbij ook op de absolute aantallen stemmers: 1995 nu tegen 1707 in 2020.

Dit jaar waren er slechts voor één onderdeelcommissie verkiezingen, die van QuTech. Bij de andere negen odc’s waren er niet genoeg kandidaten. De opkomst bij QuTech, volgens Blaauw een plek ‘met veel jonge, enthousiaste onderzoekers’, was hoog: 61,7 procent.

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.