Onderwijs

Nieuwe kamers aan de Balpol

Aan de Balthasar van der Polweg moet nog dit jaar begonnen worden met de bouw van een vierde studentencomplex. Dit keer geen toren, maar een gebouw van vijf woonlagen, met een gat in het midden.

In 2008 kondigde de OU al aan dat ze werk ging maken van haar oorspronkelijke doelstelling om naast universitair onderwijs ook hoger beroepsonderwijs te verzorgen. Ze zal dit samen met hogescholen doen.

Combinatie
Bij hbo-informatica werkt de OU samen met Fontys Hogescholen, de Haagse Hogeschool, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Hanzehogeschool Groningen. Zij hielpen mee de nieuwe hbo-opleiding vorm en inhoud te geven. Het onderwijs wordt een combinatie van afstandsleren, zelfstudie tweewekelijkse bijeenkomsten bij de hogescholen.

Iedereen kan, ongeacht vooropleiding, aan de OU studeren. De onderwijsprogramma’s bestaan uit modulen die ook afzonderlijk kunnen worden gevolgd en die samen tot een diploma leiden.

Tegenhanger
Collegevoorzitter Theo Bovens laat weten dat in elk geval vijf van de zes wo-bacheloropleidingen van de OU een tegenhanger in het hbo nastreven. Alleen bij de faculteit cultuurwetenschappen is die lastiger te vinden. Hij sluit niet uit dat er ook hbo-opleidingen zullen komen in vakgebieden die zijn instelling momenteel nog niet aanbiedt.

Onevenwichtig
De meeste ‘leven lang leren’-opleidingen worden nu door particuliere instellingen aangeboden. De commissie-Veerman wees er vorig jaar op dat bekostigde instellingen te weinig presteren op dit gebied, en sprak van een onevenwichtige situatie.

Bekostiging
Accreditatieorganisatie NVAO heeft de nieuwe informatica-opleiding inmiddels goedgekeurd en het ministerie zorgt voor bekostiging. Overigens mag de OU van de NVAO sinds 2008 ook een hbo-rechtenopleiding verzorgen, maar die is nog niet gestart. Wel verzorgt ze samen met de Universiteit Utrecht en de Juridische Hogeschool Avans-Fontys schakelcursussen voor hbo-juristen die een universitaire masteropleiding rechten willen volgen.

Het gebouw is een ontwerp van architectencombinatie Studioninedots + HVDN. Dat deed met twee andere bureaus mee aan een prijsvraag van studentenhuisvester Duwo.


Veel eisen waren op voorhand bekend: het gebouw moest 67 meter lang worden en vijf lagen hoog. Er moesten 140 permanente studentenwoningen in komen en op het dak moest een gemeenschappelijke ruimte worden gecreëerd.


Dat laatste deed Studioninedots + HVDN niet. De architecten ontwierpen een gebouw met een gat erin, zodat de gemeenschappelijke buitenruimte toch in het gebouw kwam. Volgens Studioninedots + HVDN ontstaat er zo een ‘interactieve relatie tussen de bewoners, het gebouw en zijn omgeving’.


Bijkomend voordeel is dat het dak geheel beplant kan worden met mos-sedum. Dat heeft een isolerende werking, kan overtollig regenwater vasthouden, zorgt voor meer groen op de campus en gaat langer mee.


De 140 zelfstandige kamers zijn allemaal gelijk: 24 vierkante meter groot, met een badkamer en een keukentje erin. Op de begane grond komen een grote fietsenstalling en een ruimte met wasmachines. Op de vijf etages zijn wisselende aantallen kamers.


Bouwbedrijf Jan Snel wil het pand zo gauw mogelijk gaan bouwen, zodat het al begin 2013 kan worden opgeleverd. Het bouwen kan sneller dan gebruikelijk, omdat het gebouw wordt opgetrokken uit prefab delen net als de woontorens aan de Leeghwaterstraat uit 2009.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.